arrow_drop_up arrow_drop_down
8 mei 2017 

Symptomen van lekkende darm: wat vertellen jouw darmen?

De symptomen van lekkende darm zijn in de klassieke geneeskunde onderkend, maar gelukkig is er steeds meer belangstelling voor dit onderwerp. Sinds er meer onderzoek verricht wordt naar darmgezondheid, kan men aantonen hoe belangrijk de rol van de darmen is. We zijn opgegroeid in een wereld van symptoombestrijding en vinden luisteren naar ons lichaam moeilijk. De symptomen van lekkende darm zijn nochtans alom tegenwoordig. Bij langdurige uitputting, vermoeidheid, burn-out en depressie zal je wellicht niet automatisch aan jouw darmen denken. Net daarom wil ik graag mijn verhaal met jou delen. Het was namelijk ook voor mij een lange zoektocht. Ik kwam erachter dat onze darmen superintelligent zijn.

Over de darmen

Er is al wat onderzoek gedaan naar de rol van de darmen. De inzichten van Klaus-Dietrich Runow (De darm denkt mee) hebben me ondersteund in de wetenschappelijke onderbouwing van dit artikel.

“De darmen staan rechtstreeks in verbinding met de hersenen. In de reguliere medische wereld wordt dat feit voortdurend onderbelicht. Voedingsmiddelen, aroma’s en andere toevoegingen spelen een grote rol bij veel ziektes.” (K-D Runow, 2011)

Symptomen van lekkende darm

Oorzaak zoeken versus symptomen bestrijden

De darmen zijn het gezondheidscentrum van je lichaam. Daarom zou eigenlijk elke arts een darmspecialist moeten zijn. Toch worden onze artsen opgeleid volgens een model van specialisatie waar te weinig ruimte is voor onderlinge verbanden.

 Zo heeft mijn huidspecialist me nooit verteld dat de huid bijna een letterlijke vertaling is van wat er speelt in de darmen. Het eczeem en de psoriasis werden behandeld met cortisone. De oorzaak was ondergeschikt aan de snelle oplossing. 

symptomen van lekkende darm

Onze geneeskunde werkt dus symptoombestrijdend. Dat vinden we normaal. Ben je ziek, neem dan een pil. Maar als de symptomen steeds blijven terugkomen of als er steeds meer symptomen de kop opsteken, is het vechten tegen de bierkaai. 70% van ons immuunsysteem bevindt zich in de darmen (K-D Runow, 2011). Als er iets aan de hand is, is de kans dus heel groot dat je de oorzaak in de darmen zal vinden.

Goede en slechte darmbacteriën

De darm is een broeigaard aan bacterieën. De balans tussen goede en slechte bacterieën is heel delicaat. Idealiter bestaan de darmen uit 80% goede darmbacteriën en 20% slechte darmbacteriën. Deze balans wordt echter vaak verstoord door onze voeding, het regelmatig innemen van antibiotica en het gebruik van de anticonceptiepil. Ook stress kan de gezondheid van de darm geheel ontregelen. Wanneer de slechte darmbacteriën gaan toenemen en de verhouding tussen goed en slecht uit balans geraakt, krijgen we allerhande gezondheidsklachten inclusief vermoeidheid.

Mogelijke symptomen van lekkende darm

In eerste instantie voel je een zieke darm niet. De symptomen uiten zich namelijk niet rechtstreeks in de darm, maar op allerhande andere manieren. Vermoeidheid en uitputting zijn er één van, maar ook een opgeblazen gevoel, winderigheid, keel- en blaasontstekingen, huiduitslag en eczeem, reuma, migraine, gewrichtspijnen, enzovoort kunnen een zieke darm als oorzaak hebben.

symptomen van lekkende darm

In de klassieke geneeskunde hebben mijn jarenlange symptomen me jammer genoeg niet geleid naar mijn darmen. Steeds terugkerende keel- en blaasontstekingen werden behandeld met een operatie en veelvudlig toedienen van antibiotica. De amandelen er uit en het probleem is opgelost, toch? Psoriasisopstoten werden behandeld met veel cortisone en UV-bestraling. Een zwakke weerstand, daar stelde ik me al lang geen vragen meer over. Pas toen ik fysiek uitgeput in die burn-out belandde en na een bloedonderzoek voedselintoleranties bleek te hebben, kreeg ik voor het eerst overzicht over de ganse puzzel. Jarenlang had mijn lichaam tal van ontstekingen getolereerd, maar nu was het op. En het antwoord vond ik in mijn darmen. “Ik heb zieke en lekkende darmen”. 

Dus onthoud voor eens en altijd dit: “Wat vertellen jouw darmen?”

Wat is het lekkende-darmsyndroom?

symptomen van lekkende darmHet lekkende-darmsyndroom, beter gekend als het Leaky Gut Sydroom, is het resultaat van aanslepende disbalansen in de darmen. Er hopen zich slecht verteerbare voedselresten op die vastkleven aan de darmwand van de dunnen darm. Na verloop van tijd zorgen deze resten voor kleine gaatjes. De darm wordt op dat moment té doorlaatbaar waardoor er ook partikels die niet in het lichaam thuishoren, toch in de bloedbaan terechtkomen. Deze veroorzaken ontstekingen en tasten op de lange termijn het immuunsysteem aan. Ook het absorberen van vitamines en mineralen komt in het gedrang waardoor een lekkende darm vaak vitaminetekort tot gevolg heeft. Lees hier meer over vitamines en mineralen die verband houden met vermoeidheid.

Het Leaky Gut Syndroom is nog heel vaak een taboe. Er worden dan ook heel tegenstrijdige theorieën gedeeld over dit thema. Ik heb me dan ook helemaal laten leiden door mijn eigen ervaring en kan daarom een heel overtuigd standpunt innemen. De jarenlange verwaarlozing (uit onwetendheid) deed de candida in mijn darmen (een schimmel die in elk van ons huist) overwoekeren. Dit verklaart het voortdurende gevoel van vermoeidheid en uitputting. Het innemen van vitamine-supplementen is dan ook maar een pleister op een wonde die niet geneest. Het is namelijk die zieke darm die moet aangepakt worden.

 

Symptomen van lekkende darm bestrijden

De meest effectieve methode om de symptomen van lekkende darm te bestrijden, is door jouw voedingspatroon aan te passen.

Ik mijn EnergieKeuken –  gebaseerd op adviezen voor gezonde darmen én op adviezen om vermoeidheid te bestrijden ontwikkel ik recepten voor meer energie en een betere darmgezondheid.  Ik deel een heel eenvoudig anti-candida receptje in deze video:

Een lekker darm-vriendelijk recept

Wat waren of zijn jouw symptomen van lekkende darm? Laat het ons hieronder weten in de reacties!

Meer van ons lezen?

Elke Dag Energie schrijft artikels over gezondheid, bewustzijn, persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling. We bespreken energie in al haar dimensies.

Wil je op de hoogte blijven van onze volgende artikelen? Schrijf je dan gratis in op onze nieuwsbrief en ontvang maximum 1 keer per maand een update van de nieuwste artikelen.

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Eyckens rita
Door

Eyckens rita

op 9 May 2017

Ik heb ook een lekkende darm en lupus en een glutenintolerantie .pff doodziek soms

Nadia
Door

Nadia

op 18 May 2017

Herkenbaar. Ik heb de diagnose fibromyalgie gekregen. Jaren later ontdekt dat ik ook voedselintoleranties heb, mijn bijnier te weinig cortisol aanmaakt en mijn schildklier te traag werkt. Door medicatie (voor schildklier en bijnier) en voeding aan te passen en toch al veel dingen te doen die ik hier terugvind was ik zo goed als "genezen" (mits het bewaken van mijn grenzen), maar na een operatie (waardoor ik in de menopauze kwam) werd ik langzaam terug ziek. Nu al 2 jaar op zoek naar een oplossing.

Emilie
Door

Emilie

op 25 June 2017

Helemaal herkenbaar! Bij mij werd na een burn-out, lekkende darm en zwaar tekort aan vitamines geconstateerd. Daarbij nog enkele voedselintoleranties (gluten, lactose, ei, banaan). Ik volg een aangepast voedingplan dat overigens ook volledig suikervrij en caffeïnevrij is, en het is veel aangenamer leven zo. Samen met mijn vitaminekuur en inname van extra darmbacteriën heb ik veel meer energie! Lichaam en geest zijn nauw verbonden, en dat ervaar ik iedere dag. Als ik iemand tegenkom die negativiteit of stress uitstraalt, heb ik instant last van mijn darmen! Vaak helpen relaxatie of zwemmen me. Ik heb twee jaar gezocht naar wat mij persoonlijk kon helpen de pijnen te verzachten en met mezelf om te kunnen gaan. Ik bekijk het allemaal positief: iets mis in mijn omgeving of ben ik ongelukkig of voel ik me ergens niet goed bij? Mijn darmen laten het me met graagte weten ;)

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website