Gratis E-book: verdubbel jouw energie in 30 dagen
verdubbel jouw energieDownload nu

Gratis E-book: Verdubbel jouw Energie in 30 Dagen

Hoe je in 30 dagen tijd jouw energie verdubbelt door het veranderen van 1 simpele eetgewoonte.

Page content

article content

Topmanager getuigt over burn-out: “een gedeelde verantwoordelijkheid”

We hebben hier al heel wat visies over burn-out gehad, maar nog niet deze van een topmanager. Meestal is het de schuld van de topmanager als werknemers een burn-out krijgen. Hier is het de topmanager zélf die het slachtoffer wordt. Als de topmanager getuigt over burn-out, wordt het een heel boeiend debat. 8 jaar geleden was Eric een unitmanager die het uitdagend vond om crisismanagement te doen in bedrijven die dat nodig hadden. Hij noemt burn-out moderne uitbuiting. Waarbij het verdomd moeilijk is om “de uitbuiter” aan te wijzen. Zo eenvoudig is het niet. Een staaltje kritische reflectie dus waarbij een topmanager (en vandaag leiderschapscoach) getuigt over burn-out. En dit door de bril van de Chinese 5-elementenleer. Eat this!

Topmanager getuigt over burn-out

Burn-out, waarom is het alomtegenwoordig?

Ik heb me dit al meerdere keren afgevraagd.  Het heeft natuurlijk te maken met een combinatie van factoren. Ik ga eerst even terug naar mijn eigen ervaring met burn-out.

Het is inmiddels meer dan 8 jaar geleden. Ik stond aan het hoofd van een dynamische businessunit van een mooi bedrijf. Toen was ik fier dat ik meer dan 80 uur per week werkte. Ik voelde me bekwaam om de vele uitdagingen die er waren aan te gaan. Het kostte me veel energie, maar ik kreeg ook dankbaarheid en waardering terug van het grootste deel van mijn team. Ik had een gezin, waar zowel mijn echtgenote als de kinderen “moesten begrijpen” dat ik hard werkte, want ik had me geëngageerd om dit bedrijf terug soepel en vlot te laten draaien. Ik ging ook kost wat kost bewijzen dat dit kon. Het duurde echter langer dan voorzien vooraleer de positieve spiraal werd ingezet.  Ik had het gevoel dat ik echt wel op de toppen van mijn tenen moest lopen. Ik was echter opgevoed in een omgeving waar niet geklaagd werd over werk.  “Het moest gewoon gebeuren. Het motto was: “voortploegen”!”

Topmanager getuigt over burn-out

 

Burn-out, een gedeelde verantwoordelijkheid

Was het de “fout van de opdrachtgever”? Of de fout van de omgeving? Was het de fout van …? Of liever: was het de fout van mij?

Burn-out is het gevolg van een moderne versie van uitbuiting. Alleen is het bij burn-out niet altijd meteen duidelijk wie de uitbuiter is. Het zou te gemakkelijk zijn om alle schuld bij de werkgever te duwen. Ik word inmiddels als coach heel vaak met burn-out of tekenen ervan geconfronteerd. Ik stel ALTIJD vast dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is.

Het gaat me ook niet om dé schuldvraag. In onze maatschappij zie ik te veel energie verloren gaan in de analyse van de situatie en het zoeken van “een schuldige”. Bij gedeelde verantwoordelijkheid is het een kwestie van bewustwording op de verschillende fronten.

De symbolische betekenis van burn-out: de 5 elementenleer

Louter energetisch bekeken betekent burn-out letterlijk OPGEBRAND zijn. Wat is dan opgebrand?

Laten we het eens bekijken vanuit de 5 elementenleer, waarbij water, hout, vuur, aarde en metaal met een voedende en controlerende manier, mekaar in evenwicht houden.

Deze Chinese oude wijsheid kan je in de diepte gaan bestuderen, maar ik geef je hier alvast de basis. Samengevat:

  • Aarde staat voor het opbouwen van je voeding en je fundament.
  • Metaal staat voor opruimen, keuzes maken, structuur en beslissen.
  • Water staat voor het opbouwen van je energiereserve.
  • Hout staat voor stroming en flow van de energie.
  • Vuur is eigenlijk de pomp in het hele systeem.

5 elementenleer

In het geval van burn-out is er een duidelijke disbalans tussen vuur en water.  Vuur is het verbindend element in ons. Water zorgt voor het stromen van de energie.

Om deze cyclus het gemakkelijkst te begrijpen kan je de elementen ook koppelen aan de seizoenen, waarbij hout staat voor de lente, vuur voor de zomer, aarde voor de nazomer, metaal voor de herfst en water voor de winter.

De seizoenen als spiegel

De betekenis van seizoenen

Kijk eens naar de natuur en zie wat er gebeurt in elk seizoen.

Tijdens de lente barst de natuur open en ontluiken blaadjes, twijgen en bloemen en wordt er massaal bevrucht. Tijdens de zomer groeien de vruchtjes en komt de natuur in zijn volle wasdom. In deze periode wordt heel veel gecreëerd, maar wordt ook heel veel energie verbruikt. Tijdens de nazomer zien we als het ware een uitdoofscenario, waarbij de vruchten rijp worden, de expansie stopt en verouderingsverschijnselen zichtbaar worden. In de herfst gaat de natuur terug naar zijn essentie, wat je kan merken aan het vallen van de bladeren. De natuur gaat echt in rust. Wat overblijft van een boom is het basissilhouet van stam en takken. Tijdens de winter lijkt het dan weer of de natuur helemaal in slaap is, alhoewel de processen intern doorgaan en reserves worden aangelegd om te kunnen “ontploffen” in de lente.

topmanager getuigt over burn-out

De voedende cyclus

In de voedende cyclus weten we dat hout het vuur voedt, vuur voedt aarde, aarde voedt metaal, metaal voedt water en water voedt hout. Daarmee is de cyclus letterlijk rond.

Het houtelement staat voor de lente, het creatieve, het ontwikkelende. Het vuurelement staat voor de zomer. Aarde is de nazomer. Het metaalelement is de herfst en in de winter is water het element dat de toon aangeeft.

Als mens zijn we nog steeds onderdeel van de natuur, maar de voeling ermee zijn vele mensen verloren. Dit betekent echter niet dat ze daardoor vrijgepleit zijn van de universele wetten die in die cyclus nog steeds van kracht zijn. In het leven van vele mensen lijkt het wel of de lente en de zomer nooit meer mogen eindigen. Herfst is te vermijden. Alles wordt vanuit een en-en bril bekeken. Voor de winter is al helemaal geen plaats.

topmanager getuigt over burn-out

Het systeem van een stroom

De aarde als bedding

Je kan het hele systeem ook vergelijken met een stroom, waarbij aarde de bedding vormt.

Als jij voldoende aandacht besteedt aan rust, bezinning, bewustwording (aanvullen van het waterelement), dan komt er zoveel water uit de bron, dat je een prachtige stroom krijgt. Uiteraard nemen je activiteiten (hout), je uitdagingen en tegenslagen (rotsen in de stroom), je enthousiasme en je relaties (vuur) een deel van die energie weg. Als je systeem in evenwicht is, kan niets die energiestroom stoppen en ga jij op een relatief vlotte manier door het leven.

If your body is constricted you get a mind of constriction.

If your body is expansive you get a mind of expansion.

The body changes the mind.

(Wendy Palmer)

De onderbroken stroom

Wanneer je echter alleen maar geeft, geeft, geeft (vuur) en je komt onvoldoende op voor jezelf, dan droogt de stroom stilaan op. Als anderen de teugels van jou overnemen en jouw leven meer gaan bepalen dan gezond voor je is, dan komen steeds meer obstakels de stroom verstoren. Als de stroom dan stilaan opdroogt, komen er rotsen, brokken, zand naar boven, die op een bepaald moment onoverkomelijke hindernissen worden voor het water en de stroom stopt en als je niet oplet verandert het overblijvende water in een stinkende poel of droogt helemaal uit. Al die rotsen en brokken die in de weg zitten, zijn ervaringen, overtuigingen, gedachten, situaties uit het verleden en uit je geschiedenis, die plots héél zichtbaar worden. Vaak kiezen mensen in die situatie ervoor om bij die lage waterstand en te weinig stroming ook nog maar eens aan de slag te gaan (al dan niet therapeutisch) met al die problemen. Het is niet te verwonderen dat daar een garantie ontstaat voor een bijna uitzichtloze situatie. Met het aanpakken van die problemen is op zich niets mis, maar de timing is niet echt optimaal, terwijl vanuit die energieloze toestand het perspectief vaak de werkelijkheid ook nog eens vervormt.

Topmanager getuigt over burn-out

Aanpak bij burn-out

In een burn-out zou de aandacht vooral moeten gaan naar aandacht voor de bron en de voeding. Daarom ook steun ik Elke in haar aanpak om in eerste instantie letterlijk terug je voeding te verzorgen en op die manier je lichaam de nodige energie te bezorgen. Heel waarschijnlijk heb je in de periode voor je burn-out ook veel te weinig aandacht besteed aan aarde en vooral het water element.

Durf jij te verstillen? Durf je ruimte te nemen voor jezelf? Ik wens je terug een gezonde energiestroom, waardoor je het leven weer aankan.

Uiteraard is er sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid. Als leiderschapscoach merk ik dat er ook een belangrijke rol weggelegd is voor de ondernemer of de werkgever. Het is namelijk als leider verleidelijk om mee te gaan in de stroom van verwachtingen van de markt en van daaruit op basis van macht de druk op je schouders verder door te geven naar je medewerkers.

Dit gebeurt nog te vaak op een onprofessionele manier met te weinig overleg en een niet-aangepaste vorm van delegeren. Als je als leider vanuit verbinding met jezelf in je bedrijf en tussen je mensen staat, dan wordt invloed op een heel andere manier voelbaar. Als mensen zich gehoord en gerespecteerd voelen, gaat automatisch een dialoog ontstaan, waardoor burn-out veel minder voedingsbodem krijgt.

Over Eric

topmanager getuigt over burn-outEric is leiderschapscoach. Ben jij bedrijfsleider, ondernemer of heb je een baas die op vlak van leiderschap zoekende is naar een menswaardige en toch invloedrijke manier van leidinggeven? Neem dan zeker contact op voor een vrijblijvende intake.

In mei start er weer ons exclusieve programma Leiderschap van Binnenuit.

Interesse? Stuur je mailtje naar info@hemoconsult.be. Ik beloof je een vrijblijvende en leerrijke babbel.

Comment Section

1 reactie op “Topmanager getuigt over burn-out: “een gedeelde verantwoordelijkheid”


Door Katrien Van Campenhout op 19 maart 2018

Dag Eric en Elke
Ik vind dit een heel interessant artikel. Ik krijg maar steeds door dat ik meer op mijn ritme en het ritme van de seizoenen moet gaan leven om zo mijn volledige potentieel te benutten. Dit artikel raakt me dus echt. Ik ga me hier zeker in verdiepen. Aangezien ik startende ondernemer ben, ben ik ook heel erg benieuwd hoe Eric die vijf elementen en de werking van de seizoenen toepast in zijn bedrijf. Hoe hij zijn bedrijf laat mee stromen op het ritme van de seizoenen. Tips en ideeën zijn zeker welkom.
Groetjes
Katrien

Plaats een reactie
Phoenix WebsitePhoenix Website