arrow_drop_up arrow_drop_down
19 juli 2015 

Vakantieplanning met kinderen?! 5 tips voor een stressvrije vakantie

Vakantieplanning met kinderen, ik weet er alles van. Ik vind het een stresserende gebeurtenis. Nog steeds. Maar vooral toen Denn nog een baby was en ik echt niets mocht vergeten. Ik kan nu voor het eerst openlijk toegeven dat ik angsten had om op vakantie te vertrekken. En dat voor iemand met een diploma in toerisme! We schaften ons nochtans speciaal een mobilhome aan om “een tweede huis met alles erin” te creëren voor op vakantie. Het eerste jaar vond ik alles nog spannend, het tweede jaar zat ik middenin een burn-out en kon ik een vakantie met kleine kinderen amper aan. Ik blik terug op enkele ervaringen en deel mijn tips voor een stressvrije vakantieplanning.

Juli 2015. In volle voorbereiding van de eerste “grote” reis met de ganse kroost. Enkele feiten maken het dit jaar toch wel wat spannender dan anders. We reizen voor het eerst met ons nieuwste gezelschap: zoontje Denn van 3 maand oud. Met Xam reisden we ook op die leeftijd maar nu is deze grote jongen (van 2) net iets opstandiger geworden, vooral als hij lang in de auto moet zitten. ’t Is te zeggen: in de mobilhome want het is onze eerste echte vakantie met onze recente aanwinst – de camper. Kamperen moet je leren zeggen ze. Wel, wij bevinden ons in de meest prille fase van dit leerproces. Maar een beetje avontuur kan geen kwaad.

Welk type vakantie is het meeste geschikt?

Als je aan vakantieplanning met kinderen doet, denk je best eerst even na wat voor jou primeert op vakantie. Wij hebben verschillende formules geprobeerd en ze hebben allemaal wel zo hun nadelen.

Een hotelverblijf

Een hotelkamer is niet ideaal omdat je “vast zit” op je kamer als de kinderen slapen. Je kan dan best voor een kamer met balkon kiezen. Ook als jouw kleintje nog een dutje doet in de namiddag, heb je weinig vrijheid. Met grotere kinderen is het dan weer een uiterst geschikte formule, vooral als je kiest voor een kindvriendelijk hotel.

Een appartement of vakantiehuisje

Dit is vast een van de populairste opties als je kleine kinderen hebt omdat je in dit geval het “vrijheidsprobleem” niet hebt. Als je een leuk vakantiehuis kiest met zwembad aan, kan je van alle rust genieten terwijl de kinderen slapen. Toch blijft het een hele verhuis om alle spullen te installeren in het vakantiehuisje.

Kamperen

De sfeer op een camping is in geen opzicht te vergelijken met die van een hotel of vakantiehuis. Ik moet bekennen dat ik nog nooit eerder zoveel vakantiesfeer heb ervaren dan op een camping. Het is er gemoedelijk en ongedwongen waardoor je met kleine kinderen snel een thuis-gevoel hebt. Het nadeel is dat je samen in een kleine ruimte zit en elkaar makkelijk wekt. En opnieuw hetzelfde probleem met het dutje. Je moet in de buurt van je tent of camper blijven. Op een camping ben je natuurlijk buiten waardoor je ondertussen kan relaxen.

Vakantieplanning met kinderen

Wat vooral zorgde voor de stress bij mij was de voorbereiding. Je moet je hele huishouden meeverhuizen met kleine kinderen. Dat maakte voor mij in de beginfase vakantieplanning met kinderen tot een hel. Een jaar later had ik een burn-out en kreeg ik (onbenoemde) angsten om op vakantie te vertrekken. Mijn hoofd en vooral mijn lijf kon dit niet aan. Toch hadden we heel bewust voor kamperen gekozen en sta ik vandaag weer volledig achter deze keuze.

Juli 2015. De aanschaf van ons charmant huisje op wielen was een heel bewuste keuze om in alle vrijheid te kunnen reizen met het ganse gezin. Toen Denn amper 3 weekjes was hadden we het briljante idee om een appartementje te huren aan zee. Twee nachten, op zich geen grote onderneming zou je denken. Wel, de voorbereiding en opkuis nadien heeft langer geduurd dan de reis zelf en dan maar gezwegen over de stress van een pas bevallen moeder om iets levensbelangrijk te vergeten. Het was alsof we de halve huisinboedel moesten mee verhuizen.

vakantieplanning met kinderen

5 tips voor een stressvrije vakantieplanning met kinderen

  1. Maak lijstjes. Noteer echt alles wat je niet mag vergeten. Zo kan je alvast de angst om dingen te vergeten loslaten. Begin echter tijdig met het opstellen van jouw lijstjes. Niet de dag voordien, zoals ik al te vaak deed in het verleden. Ik bleef het vertrek uitstellen omdat het me met angstgevoelens opzadelde. Het resultaat was echter dat ik door het uitstellen nog meer stress kreeg.
  2. Houd de kledij die je wil meenemen al van enkele weken op voorhand aan de kant. Zo heb je minder kans dat je het last minute nog moet wassen.
  3. Trek 2 dagen voor je vertrekt uit om aan vakantieplanning te doen. Vroeger gebeurde het dat ik nog moest werken om de dag nadien op reis te vertrekken. Geen goed plan voor jouw stresslevel! Wanneer je de tijd neemt om in rust alles voor te bereiden, is de kans veel kleiner dat je dingen vergeet en dat je in paniek slaat.
  4. Het is tegenstrijdig maar plan verder ook niet te veel. Een strakke vakantieplanning ter plaatse zorgt voor tijdsdruk. Als je kampeert is dat bijzonder handig. Wij kiezen voor de absolute vrijheid omdat we onze slaapplek altijd bij ons hebben. We boeken niets en beslissen soms pas de dag voor ons vertrek wat de bestemming wordt (we laten namelijk het weer de bestemming bepalen). We rijden op ons tempo. Zonder bestemming ben je dus al van bij het instappen op vakantie en kan de reis beginnen. Met een goede reisgids in de hand kan je alsnog ter plekke beslissen wat je wil doen en zien.
  5. Zorg voor eten en amusement voor onderweg. De lange rit is wellicht bij de meesten vaak vrij stresserend omdat kleine kinderen nu eenmaal erg lastig kunnen worden van lang stil te moeten zitten. Zorg voor entertainment (een draagbare dvd-speler scoort altijd). Voorzie voldoende eten en drinken. Er heeft altijd wel eentje dorst of honger. Ga vlak voor je vertrekt naar toilet. Voor ons niet echt een zorg omdat we ons toilet altijd bij hebben ;)

We vertrekken volgende week op reis naar bestemming vraagteken en de ganse voorafgaande week staat eigenlijk in het teken van planning. Alles voor mijn job wordt nauwkeurig afgewerkt of ingepland. En twee dagen voor het vertrek heb ik een blanco agenda om uitgebreid de tijd te nemen zodat ik stressvrij op vakantie kan vertrekken. Lesson Learned ;)

Wat is jouw ervaring met vakantieplanning met kinderen?

Elke Vermeire

Ik ben Elke, oprichter van Elke Dag Energie. Ik schrijf overwegend over voeding, maar op de blog is er ook ruimte voor thema’s als deze.  Omdat ook stress en relaties verband houden met hoe energiek we ons al dan niet voelen en omdat ik via mijn studies in toerisme een sterke affiniteit heb met reizen. Mijn angst voor vakantie is er eentje dat ik zo goed als overwonnen heb. Ik probeer er opnieuw van te genieten. En neem de mindere momenten er bij, mits een goede vakantieplanning ;)

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Lies gysel

Door

Lies gysel

op 6 July 2017

Wij lieten altijd de tafel zakken en het bed bleef zo voor de kinderen een leuke speelruimte achteraan. Mijn man had gordels gemaakt met een touw aan zodat ze konden bewegen op het bed of gaan slapen of kussengevecht hielden terwijl wij reden. Dvd opzetten was ook schitterend omdat wij thuis geen TV hadden. Afrijden in kleine dorpjes om de 2 uur waar er leestal een kleine speeltuin is. Vaak kan je hier ook gewoon overnachten. Ook aan een kerkhof is er altijd een parking en daar is het altijd stil overnachten. In Nederland mag dit , Frankrijk i sdaar gemakkelijk in.Riviertjes opzoeken, dammen bouwen....heerlijk! En... ben je iets vergeten dan heb je overal winkels of een apotheek dus no stress. En gaat het niet zoals thuis dan denk je maar dat je daarvoor vakantie hebtnl om eens abnormaal te doen! Rommel, vuile voeten in bed, geen middagdutje willen doen...dat is allemaal OK. Jullie zijn samen en dat is wat telt voor iedereen!! Onze kinderen hebben altijd genoten van deze manier van reizen! Succes

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website