arrow_drop_up arrow_drop_down
23 november 2016 

Van burn-outer naar ondernemer

Ik heb geweldig nieuws! En ik kan niet wachten om het met jullie te delen. De titel van de blog doet wellicht al een belletje rinkelen? Begin deze maand werd ik door mijn werkgever aan de deur gezet. Een bittere pil om te slikken tijdens een burn-out. Het maakte wel iets in me wakker. Ondanks een gevoel van onrechtvaardigheid en teleurstelling, zag ik dit ook als een kans die ik HIER en NU moet grijpen. Door supergezond te eten de voorbije maanden ben ik fysiek klaar om de sprong naar het ondernemerschap te maken. Deze beslissing ging natuurlijk niet over één nacht ijs. Ik moest namelijk eerst volledig opbranden om dit mezelf te gunnen. Twijfel jij ook of het ondernemerschap iets is voor jou? Ik deel mijn ervaringen!

Ondernemen en burn-out?

We zijn met velen: burn-outers die hun ondernemersdroom najagen. It makes sense. Veel opgebrande mensen willen niet meer terug naar de situatie die hen ooit helemaal overmeesterde. Burn-out heeft veel te maken met een gebrek aan grenzen stellen, een te kort aan activiteiten die energie geven en de behoefte aan controle (die je eigenlijk helemaal niet meer hebt , en dat is heel frustrerend!).

In mijn Facebookgroep Burn-out-Vlaanderen zag ik het onderwerp al verschillende keren de revue passeren: hoe terugkeren naar je job? Hoe jezelf opnieuw integreren? Of stiekem de droom najagen om te ondernemen maar net die sprong niet durven wagen? Herkenbaar. Heel herkenbaar. Bij mij heeft het universum mij een handje geholpen. Ik had geen andere keuze. En wat na dat ontslag? Solliciteren en opnieuw voor een baas werken? Die keuze was bijzonder snel gemaakt in mijn geval. Ik had een waslijst aan argumenten voor mezelf. Of je al 100% moet hersteld zijn om al de sprong te wagen? Dat is een andere discussie waar ik mijn vorige blog heb aan gewijd, want wanneer ben je officieel genezen van een burn-out? En moet je ook daadwerkelijk wachten met de opstart van je bedrijf , trouwens geheel op eigen tempo (die vrijheid heb je namelijk als ondernemer), omdat je officieel nog het labeltje burn-out draagt? Ik koos er bewust voor om dat niet te doen. Ik heb blindelings mijn buikgevoel gevolgd.

Ben jij gemaakt voor ondernemerschap?

Als je er nog niet helemaal uit bent of dit wel de oplossing is voor jou, stel je dan volgende vragen:

 • Is vrijheid in mijn job één van de hoogst aangeschreven waarden?
 • Hou ik van alleen werken?
 • Heb ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel (er zijn geen lijntjes meer, alle controle valt namelijk helemaal weg, zelfdiscipline is cruciaal)
 • Vind ik het niet erg dat de lijn tussen privé en werk heel dun is?
 • Is er iets dat me zodanig passioneert dat ik helemaal in flow geraak en ondernemen als vanzelf gaat?
 • Heb ik voldoende zelfvertrouwen? Geloof ik in mijn expertise? Ben ik overtuigd van mijn meerwaarde?
 • Ben ik klaar om heel veel hooi op mijn vork te nemen net nu ik uit een periode kom van complete overgave en niets doen?
 • Heb ik financieel de ademruimte om de eerste maanden van het ondernemerschap te overbruggen?
 • Ben ik voorbereid? Weet ik waar ik aan begin als ik ervoor kies om ondernemer te worden?
 • Is dit een droom die ik al lang koester maar waar ik omwille van allerlei angsten niet durf aan te beginnen?

Als je op deze vragen “ja” hebt geantwoord, wees maar zeker dat het ondernemerschap de beste keuze is op dit moment! En dit lijstje is wellicht niet helemaal compleet maar kan wel een eerste richtlijn zijn.

5 redenen om te ondernemen als burn-outer

Waarom ik zelf in het ondernemerschap ben gestapt? Omdat ik heel zeker wist dat het de beste oplossing is voor mij. Omdat de redenen die me in mijn burn-out hebben gebracht hierdoor ineens worden uitgeschakeld. Ik deel ze graag met jou!

 1. Je energieniveau beter bewaken: Je bent een sensitieve persoon. Je omgeving en de prikkels die een ganse dag op jou afkomen zijn uitputtend. Daarom beland je na een doodgewone werkdag altijd uitgeput op de sofa. Net omdat er zoveel energie verloren gaat aan externe factoren waar je weinig invloed op hebt. Deze factoren kan je alleen controleren als je ondernemer (en dus je eigen baas) bent. Je kan je job volledig afstemmen op het aantal prikkels waar je zelf mee kan omgaan. De eenzaamheid die je hebt als ondernemer is iets wat natuurlijk moet wennen. Voor een HSP (hoogsensitief persoon) is het echter wel dé manier om veel energie te besparen doorheen de dag.
 2. De toegangspoort tot vrijheid: Voor de meeste ondernemers is dit wellicht dé reden om te kiezen voor het ondernemerschap. Herken je ook het beklemmend gevoel dat komt kijken bij de verwachtingen van de baas? Die wil dat je op dit uur aankomt en minstens zoveel uren (over)werkt? Die aangeeft dat de cijfers net weer niet hoog genoeg zijn? Die verwacht dat je de job uitvoert naar zijn of haar beleid? Voor creatieve breinen kan dit heel beklemmend zijn. Voor mensen die een gezond evenwicht tussen gezin en werk willen kan dit zorgen voor een voortdurend gevoel van tweestrijd. Wil je de ultieme vrijheid om zelf dit evenwicht te bepalen zonder je oneindig te moeten verantwoorden? Wil je zelf je dag plannen? Wil je creatiever kunnen werken? Dan moet je gewoon ondernemen!
 3. Je creatieve ei kwijt kunnen: wie voor een klassiek bedrijf werkt met sterk omlijnde functieprofielen, kan het vaak lastig hebben om zijn creatieve uitspattingen kwijt te kunnen. Als het niet behoort tot je takenpakket, zit je baas daar echt niet op te wachten. Ondertussen zit je natuurlijk met al die geweldige ideeën waar je nooit iets kan of mag mee aanvangen. In sommige bedrijven hebben ze jobcrafting in het leven geroepen om mensen op die manier de kans te geven creatiever om te springen met hun jobinhoud. Het spreekt voor zich dat ondernemen 1 groot jobcrafingsfeest is. Alleen opletten dat je creativiteit het niet van je overneemt en je daadwerkelijk ook dingen gefocust afwerkt (maar dat is voor een andere blog ;o)!)
 4. Kiezen voor je passie: er is veel discussie over het feit of je van je passie je beroep kan maken. Ik schreef er eerder deze blog over. Met een goede dosis commercieel inzicht en verstand van wat marketing, kan je overal je beroep van maken. Zolang je maar een behoefte, een vraag of een probleem van een potentiële klant oplost. Als je steeds in je achterhoofd houdt dat jouw klant centraal staat (want de klant moet bereid zijn te betalen!) kan je jouw passsie(s) integeren in je bedrijf. Niet omgekeerd omdat je natuurijk een levensvatbaar bedrijf wil uitbouwen. In ondernemerschap is écht alles mogelijk. Zolang je het zelf maar gelooft en het zelf voelt. Die oneindige mogelijkheden heb je niet als je in loondienst werkt.
 5. Werken van thuis: steeds meer mensen hebben genoeg van de files die ze dagelijks moeten trotseren. Als je al snel moe bent, kan je dit uitputtend tijdverdrijf missen als de pest. Jammer genoeg zijn toffe jobs meestal niet vlakbij huis te vinden en kan je niet anders dan participeren in de file of deelnemen aan het steeds verstoorde treinverkeer. Vandaar, als ondernemer kan je van thuis uit werken wat betekent dat je heel veel tijd bespaart. Op die manier heb je wat meer energie over om aan jezelf te spenderen, kan je zonder schuldgevoelens je kinderen zelf ophalen aan de schoolpoort en spaar je een auto uit (en doe je dus ook een belangrijke milieu-bijdrage). Bovendien is het gemakkelijker om een gezonde levensstijl te hanteren want de tijd die je anders verspilt aan verplaatsing en spitsuur-stress, kan je nu besteden aan gezonde voeding (rustig ontbijten, vers lunchen en gezellig dineren zorgt ervoor dat je veel productiever bent!) Keerzijde van de medaille als je van thuis uit werkt? Je werk is verweven met jou hele leven, maar als je onderneemt met passie heb je dit er vast voor over!

Wie waagt hier nog de sprong naar het ondernemerschap? Deel het in een reactie!

Willen jullie het vervolg van mijn ondernemersavontuur volgen? Want het wordt echt niet allemaal rozengeur en maneschijn, daar ben ik nu al van overtuigd! En zoals steeds hou ik ervan om de ongecensureerde werkelijkheid met jullie te delen. Op Facebook en Instagram krijgen jullie alvast op tijd een stond een voorsmaakje dus geef me een welgemeende like of volg me!

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
annaberg

Door

annaberg

op 23 November 2016

Wat ga je doen? Ik heb ook een tijdje met de gedachte gespeeld, maar ondertussen heb ik ze laten vare. Ik ben nu thuis met volledige loopbaanonderbreking. Zolang dat nog kan natuurlijk.

Elke Vermeire

Door

Elke Vermeire

op 23 November 2016

In 1 van de volgende blogs ga ik het delen Anna! Lief dat je het vraagt maar alles ineens de wijde wereld insturen is een te grote stap... Ik hou van mondjesmaat 😉. Loopbaanonderbreking is niet echt een optie als je ontslag kreeg maar ondanks alles sta ik 100% achter mijn keuze. Nooit te laat om van idee te veranderen he 😉

annaberg

Door

annaberg

op 23 November 2016

Nee, dat klopt. Ik heb mijn vaste benoeming in het onderwijs maar ik vrees dat ik niet meer terug ga. En wat dan? Ik heb mijn leeftijd tegen he.

Elke Vermeire
annaberg

Door

annaberg

op 23 November 2016

54 en 32 jaar les gegeven in dezelfde school. Heel saai cv dus. ☺

Esther Cuyvers

Door

Esther Cuyvers

op 24 November 2016

prachtig nieuws, groot gelijk - ik heb een vzw opgericht - dat bracht extra ruimte om te oefenen... @ AnnaBerg, je bent een grote meerwaarde met je leeftijd en je levenservaring, je kan goed mensen begeleiden. De jongeren onder ons kunnen deze ervaring goed gebruiken...

annaberg
Lieve De Backer

Door

Lieve De Backer

op 23 November 2016

PROFICIAT!!!!! Ikzelf ben ook starter en ik raad het iedere burn Outer aan te gaan voor je dromen. Door niet te doen waarvoor je hier gekomen bent, raak je opgebrand. Niets mooier dan je passie te leven. Dat geeft gezondheid van geest en lichaam en zoveel meer, altijd meer. Je bent oneindig potentieel. Alle grenzen leg je enkel jezelf op. Hou wel zeer goed in achterhoofd dat je steeds minstens evenveel moet terugkrijgen als je er hebt ingestoken. Ik wens je een succesvolle onderneming!!! "Als je hard werkt, verdien je je brood. Als je meer aan jezelf werkt dan het werk doet, verdien je een fortuin" zegde een of andere wijze wiens naam ik mij nu niet herinner. Zeer juist! Ga voor het laatste! Lieve

Elke Vermeire
Ilse Frederickx

Door

Ilse Frederickx

op 23 November 2016

Veel succes! perspectief hebben is zo belangrijk! Enjoy the trip zou ik zo zeggen, het zal sowieso leerrijk zijn!

lies

Door

lies

op 23 November 2016

oh wat erg dat je ontslagen bent!! als je met ziekteverlof bent, mag dat trouwens toch niet? dat is dan nog een extra mes in je rug... tssss... ik wens je in elk geval heel veel succes met je nieuwe uitdaging!

Elke Vermeire

Door

Elke Vermeire

op 24 November 2016

Dat is een nieuwe wet Lies, ontslag bij ziekteverlof is jammer genoeg geheel wettelijk tegenwoordig ...

chantalbrosens

Door

chantalbrosens

op 24 November 2016

Lieve mensen, ik zal altijd de eerste zijn en blijven die zelfstandig ondernemerschap zal promoten, ik zie mezelf bv niet zo snel meer terug gaan naar het statuut van werknemer. En toch denk ik ook dat je erg goed moet nadenken (en ook voelen) of het zelfstandigen statuut iets voor je is want ook daar kan burn-out om de hoek loeren. Wat je als negatief ervoer wanneer je in loondienst was, kom je ook tegen in het zelfstandigen statuut, enkel het is anders verpakt. Je neemt tenslotte altijd jezelf mee... De zorgen zijn soms groot en het gevoel van eenzaamheid ook... Daarom: laat je goed omringen door professionals... Ik wens iedereen succes en welke stap je ook mag zetten: zorg goed voor jezelf!!!

Christine Van Duyse

Door

Christine Van Duyse

op 24 November 2016

Proficiat Elke met jouw nieuwe uitdaging! Het is goed dat je na je ontslag niet bij de pakken blijft zitten. Zelf start ik volgend jaar ook als zelfstandige. Ik herken helemaal het gevoel van niet meer terug willen werken voor een baas. Het is een hele stap en ook een beetje een sprong in het duister, maar sinds ik die beslissing heb genomen, is mijn energiepeil zo gestegen. Bij deze veel succes gewenst en ik blijf jouw blog en de burn-out pagina volgen, natuurlijk.

Elke Vermeire

Door

Elke Vermeire

op 24 November 2016

Dankjewel Christine! Ook jij veel succes gewenst 😉

Leen Pairon

Door

Leen Pairon

op 25 November 2016

Proficiat Elke, ik wens je heel veel succes met je nieuwe uitdaging.

Jan

Door

Jan

op 25 November 2016

Veel succes!! Ik heb zes jaar geleden na een combinatie van burn-out en bore-out ook enkel met een goed plan in mijn hoofd maar zonder 1 klant mijn gouden kooi opgegeven. Het begin was moeilijk maar het is gelukt en ik geniet nu volop van mijn werk én mijn vrijheid!

Christophe Petre

Door

Christophe Petre

op 2 December 2016

Mooi initiatief! Daarmee zie je hoe belangrijk het is om af en toe afstand te nemen van ons drukke leven. Hou je goed!

Elke Vermeire
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website