arrow_drop_up arrow_drop_down
26 juni 2017 

Waarom sappen drinken? - met venkel-appelsap recept!

Waarom sappen drinken? Omdat het gezond is natuurlijk! Vandaag heb ik een heerlijk venkel-appelsapje gemaakt. Ik wil het graag met jullie delen omdat het zo ontzettende lekker is, maar bovendien ook erg gezond! Misschien ben je wel een beetje in de war met sappen. Want waarom sappen drinken eigenlijk? Er wordt vaak verteld dat sappen veel suiker bevatten en dat je dus best oplet ermee. Terecht! Al voeg ik daar graag wel wat kanttekeningen aan toe!

Waarom sappen drinken?

Dagelijks aanbevolen portie groenten

De officiële dagelijkse hoeveel aanbevolen groenten is 300 gram. Ik kan je vertellen dat dit eigenlijk aan de lage kant is (terwijl de meeste mensen zelfs deze 300 gram niet eens halen). De standaarden worden namelijk steeds meer naar beneden geschroefd, vandaar hebben zoveel mensen een tekort aan vitaminen en mineralen. Het is 1 van de belangrijkste redenen van vermoeidheid. Lees maar eens in deze blog welke vitaminen en mineralen verantwoordelijk zijn voor vermoeidheid. Daarom is een hoeveelheid van 500 gram groenten per dag geen overbodig luxe als je die kostbare vitaminen en mineralen wil binnenkrijgen. Het is best wel veel. Dus waarom sappen drinken? Omdat je op die manier gemakkelijker jouw dosis groenten binnen krijgt. Want inderdaad, de sappen die ik maak bestaan overwegend uit groenten. Fruit is in de minderheid, gezien vruchtensappen te veel suikers bevatten wat dan weer ten nadele is van onze bloedsuikerspiegel.

Detoxen

Af en toe heeft ons lichaam wel eens nood aan een grote schoonmaakbeurt. Langs de binnenkant weliswaar. Dus om de vraag “waarom sappen drinken” nog vollediger te beantwoorden mag ook het onderwerp detoxen niet ontbreken. Een volledige of gedeeltelijke sappenkuur wordt ingezet voor een detox. Een detox heeft als doel het lichaam te reinigen en te ontgiften. Vooral de darmen en de lever hebben daar bijzonder veel baat bij. Omdat een heel grote groep voedingsmiddelen geschrapt wordt tijdens een detox, zijn sappen ideaal omdat ze de nodige portie groenten en fruit bevatten. Er zijn verschillende types detoxen met elk hun eigen functie en nut. Wil je meer te weten komen over detoxen, neem dan deel aan een workshop “kennismaken met detoxen“.

waarom sappen drinken

Hoe sappen maken?

Je hebt geen ingewikkelde dure toestellen nodig om een sap te maken. Heb je een sapcentrifuge (of slowjuicer), ideaal! Hiermee kan je de lekkerste sappen maken omdat je geen water hoeft toe te voegen en de pulp automatisch gescheiden wordt van het sap. Heb je dit niet in huis? Gebruik dan gewoon je blender (of staafmixer) en voeg extra water toe.  Gebruik een zeef om overtollige pulp te verwijderen. Ben je van plan om geregeld sappen te maken, dan kan je overwegen om een sapcentrifuge (of slowjuicer) aan te kopen.

De meningen zijn verdeeld over welk apparaat het meest geschikt is: de sapcentrifuge of de blender? Bij de sapcentrifuge gaat het proces traag waardoor er geen oververhitting plaatsvindt (bij een slowjuicer gaat dit proces zelfs nog trager). Bij een blender blijft dan weer de pulp behouden, waarvan met weet (beweert) dat die veel voedingsstoffen bevat. Het is dus een beetje afwegen. Hier kan je meer lezen over het verschil tussen een blender, slowjuicer en sapcentrifuge.

waarom sappen drinken

Wanneer sappen drinken?

Zelf geef ik er de voorkeur aan mijn sap te drinken bij de maaltijd. Op die manier houd ik mijn bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk. Tussendoor koolhydraatrijk voedsel eten en drinken zorgt namelijk voor schommelingen (en kan vermoeiende dipjes in de hand werken). Lees hier meer over de voordelen van een koolhydraatbeperkt voedingspatroon.

Venkel-appelsap

Streef je naar een energiek lichaam? Overdrijf dan niet met fruit in je sappen. Het geeft een lekkere zoete toets aan jouw sap, maar zorg ervoor dat het in de minderheid zijn ten opzichte van groenten. Of gebruik fruit dat relatief weinig suikers bevat, zoals groene appelen. Ik deel graag dit heerlijk frisse receptje met jou. Ik gebruik een sapcentrifuge. Wanneer je het recept met de blender maakt, gebruik dan wat minder van de ingrediënten voeg extra water toe.

venkel-appelsap

Ingrediënten voor 1 glas venkel-appelsap

  • 1 biologische komkommer
  • 1 venkel
  • 2 zure appels (Granny Smith)

Doe alle ingrediënten in de sapcentrifuge of blender. Santé!

 

 

Elke VermeireIk ben Elke! Ik ontwikkelde de EnergieKeuken. Wie zich weinig fit of energiek voelt, heeft baat bij een aangepaste voedingsstijl. Daar kwam ik alles over te weten toen ik in een burn-out belandde. Ben je benieuwd naar wat de EnergieKeuken inhoudt? Download dan mijn gratis E-book met 10 voedingstips en 5 recepten voor meer energie.

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
irma
Door

irma

op 28 July 2017

top

Folderbode
Door

Folderbode

op 15 June 2018

Ik ga met je akkoord dat je sappen het best drinkt tijdens een maaltijd. Ik merk zelf dat wanneer ik een hele beker verse sap drink dat m'n lichaam verkeerd reageert, wat vreemd is aangezien het vol vitamine en vezels zou moeten zitten. Gewoon combineren met vaste voeding is de beste optie!

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website