Gratis E-book: verdubbel jouw energie in 30 dagen
verdubbel jouw energieDownload nu

Gratis E-book: Verdubbel jouw Energie in 30 Dagen

Hoe je in 30 dagen tijd jouw energie verdubbelt door het veranderen van 1 simpele eetgewoonte.

Page content

article content

Wat is cranio? Hoe je via cranio sacraal therapie in je kracht komt

Er bestaan zoveel therapieën die je kan inzetten om jezelf energetisch te helen. Het bos door de bomen zien. Daar had ik plots de behoefte aan. Ik wil begrijpen wat al die visies, filosofieën en therapieën in petto hebben voor een vermoeid mens. Dus ik vroeg Hilde Van Hove, die lichaamsgericht therapeut is, om de spits af te bijten met cranio sacraal therapie. Wat is cranio en wat kan het voor jou betekenen?

Wat is cranio?

Voluit heet het “cranio sacraal therapie”, afgekort CST. Het is ontstaan uit de osteopathie en is een zachte manuele behandelwijze. Laten we het de “zen” in lichaamswerk noemen, zo subtiel en diepgaand is de aanraking.

Het craniosacraal systeem is een fysiologisch systeem met eigen ritmische bewegingen, net als de ademhaling en de hartslag.  Deze ritmische bewegingen zijn het best voelbaar vanuit de schedel, de ruggengraat en het heiligbeen, alhoewel ze overal in het lichaam kunnen opgepikt worden.

Bij een goede gezondheid hoort al het weefsel (dus iedere cel) een zekere mate van beweging te vertonen.  De cellen in ons lichaam hebben echter de neiging om samen te trekken onder langdurige stress, een plotse impact of chronische spanning. Dit kan de natuurlijke beweeglijkheid verstoren, spanningen en druk in het lichaam veroorzaken en leiden tot uiteenlopende klachten.

wat is cranio

Streven naar evenwicht

Veel voorkomende oorzaken van een verminderde beweeglijkheid zijn onder andere ongevallen, geboorteletsels, trauma’s, emotionele of psychologische stress, heelkundige ingrepen en vervuiling.

Niet alleen “wat is cranio” maar ook “wat is het doel van cranio” is van belang. Een belangrijk principe is dat het lichaam altijd op zoek is naar een natuurlijk evenwicht en daarbij het vermogen heeft om zichzelf te herstellen.  Cranio Sacraal Therapie streeft ernaar ruimte te creëren daar waar nodig, zodat het lichaam zichzelf herstelt en je je maximale potentieel kan bereiken.

Somato Emotional Release (SER)

Binnen die cranio sacraal therapie heb je een aftakking, genaamd somato emotional release of SER.

Het lichaam (soma) kan soms gebeurtenissen uit het verleden niet verwerken en jarenlang onder de bewustzijnsgrens houden. Na verloop van tijd kan dit ten koste zijn van onze gezondheid en kunnen allerlei symptomen optreden. SER geeft mensen de mogelijkheid om zich ervaringen zoals trauma’s, ongelukken en dergelijke te herinneren en te verwerken.

In dit geval ga je rechtstreeks met het weefsel, het orgaan of de plek waar een blokkade zit praten.  De cellen moeten hun verhaal kwijt, dit komt via beelden of inzichten bij de klant zelf.  Eens het ‘trauma‘ gezien is, kunnen de cellen ontspannen en hun oorspronkelijke taak weer oppakken. Dan ontstaat er ruimte. Vaak voelen mensen zich letterlijk een pak lichter.  SER is soms spectaculair om te zien en gaat ver voorbij het denken. Laten we zeggen dat het zich afspeelt in een ‘tijdloze trance’. SER kan het leven van mensen enorm veranderen. Het is alsof het hen een kans geeft om objectief te kijken naar wat ze met hun leven doen en hoe ze zichzelf kunnen verbeteren.

wat is cranio

Stressreductie met cranio

Via CST heb je de mogelijkheid om zowel op fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel gebied alle blokkades die het leven ons heeft opgedrongen te bekijken, te voelen en op te lossen. Een cranio sessie kan diepgaande processen op gang brengen, terwijl het evengoed pure relaxatie kan zijn, eerder gericht op ontspanning, welbehagen en het in gang zetten van je zelfhelend vermogen.

Alles is afhankelijk van de vraag waarmee iemand komt en de openheid om te ontvangen. Het is mijn ervaring dat iemand met een duidelijke vraag daar altijd een duidelijk antwoord op krijgt, maar je kan dus evengoed gewoon gaan liggen en genieten van de diepe ontspanning.  CST is voor mij “het” antwoord op de stress en de gejaagdheid van de huidige maatschappij.  Het is hét middel om het stressmechanisme in je lichaam te stoppen en je lichaam een mini-vakantie te geven. (lees: je te behoeden voor dementie, alzheimer en andere chronische stressgerelateerde ziekten van deze tijd).

“Cranio Sacraal therapie is eigenlijk geen therapie. Het is een levensweg, een manier van leven. Het raakt aan de sereniteit en helderheid van meditatie. Door de manier van aanraken tijdens een craniobehandeling ontstaat er helderheid en elke cel in het lichaam herinnert zich dan plots het oorspronkelijke plan. Cranio doet je opnieuw je geboorterecht herinneren. Wanneer er ruimte komt kan jouw potentieel maximaal tot zijn recht komen. Het geeft je de mogelijkheid om aan een totaal nieuw leven binnen dit leven te beginnen”. Etienne Peirsman

wat is cranio

Voor kwakzalvers?

Net zoals je brood en brood hebt, heb je cranio en cranio en de ene behandelaar is de andere niet. Sommigen werken in het snelle ritme en dat gaat zeker werken voor bepaalde klachten maar is bijlange niet zo diepgaand en transformerend als dat iemand in het trage ritme werkt.  Sommige behandelaars hebben een weekendcursus gevolgd in een of andere schoonheidsopleiding en zetten cranio op hun kaart terwijl anderen er hun levenswerk van maken.  Dus wat is cranio? Die vraag zal verschillende invullingen hebben afhankelijk van bij wie jij terecht komt. Ga dus op zoek naar een persoon die bij jou past!

Nieuwsgierig geworden? Laat je dan nog even inspireren door dit filmpje.

Ontvang als eerste ons volgende artikel

Elke VermeireSchrijf je hier in en ontvang onze blogs en updates per mail.

Elke schrijft over de meest uiteenlopende energie-onderwerpen. In haar zoektocht naar “Elke Dag Energie” deelt ze haar inzichten, struggles, overwinningen, teleurstellingen en kritische blik met jou. Elke schrijft herkenbare verhalen die een mooie mix garanderen van eigen ervaringen en wetenschappelijk onderzoek. Ze is een echte boekenwurm en leest tal van boeiende literatuur om haar blogs mee te onderbouwen. De onderwerpen op haar blog gaan over gezonde levensstijl, mindset, stress, burn-out, carrière, persoonlijke groei en ontwikkeling. Met haar blogs bereikt ze maandelijks tussen de 10.000 en 20.000 bezoekers.

Het volgende artikel in je mailbox ontvangen? Klik hier!

Elke op Social Media

Volg Elke Dag Energie ook op Facebook en Instagram!

Elke Dag Energie

Comment Section

0 reacties op “Wat is cranio? Hoe je via cranio sacraal therapie in je kracht komt

Plaats een reactie
Phoenix WebsitePhoenix Website