arrow_drop_up arrow_drop_down
20 februari 2018 

Waarom spiritualiteit niet zweverig is! Laten we de term eens zuiveren...

Wat is spiritualiteit nu eigenlijk? Alvorens je nu weg klikt omdat je denkt dat er een resem hocus pocus volgt, dan kan ik jou geruststellen. Want eigenlijk is échte spiritualiteit heel nuchter. Tijdens mijn eigen burn-out kwam ik voor het eerst in aanraking met spiritualiteit. Althans: met deze term en met mijn innerlijke zelf. Ik was lange tijd allergisch voor dat woord. Ik vond het zweverig en wilde daar absoluut niet mee geassocieerd worden. Je weet wel, iets met geloofwaardigheid 😉 … Toch kon ik er niet om heen dat het gewoon deel uitmaakt van mijn huidige leven, want hoe dichter ik bij mezelf kom, hoe spiritueler ik me voel. En ik heb goed nieuws: ik ben spiritueel zonder een zweefteef te zijn! Ik ga erover in gesprek met Hilde Van Hove die energetisch lichaamswerk doet.

Wat is spiritualiteit?

Ben jij spiritueel? Misschien kan volgende vraag je helpen: Adem jij? Als je antwoord hierop “JA” is, dan ben je een spiritueel wezen. Wie ademt er trouwens? Hoe komt het dat jouw bloed door je aderen stroomt? Wie zorgt er voor dat elke cel in je lichaam precies weet wat zijn taak is? Hoe verklaar je het wonder van een eicel en een zaadcel waar uiteindelijk in negen maanden tijd een baby uit groeit?  Welke kracht zit daarachter?

Hilde: “Mijn antwoord op wat is spiritualiteit? Spiritualiteit is puur bewustzijn of intelligentie, waar wij allemaal deel van uitmaken.  In de natuur geschiedt niets, tenzij in samenhang met het geheel.  Kijk naar de druppel die deel is van de oceaan. Ook wij maken deel uit van die natuur, van dat groter geheel en wij zijn allemaal met elkaar verbonden.”

wat is spiritualiteit

De definitie van spiritualiteit

De definitie van spiritualiteit zoals beschreven in de Nederlandse encyclopedie:

Zoals eten en drinken het lichaam voeden, wordt de geest gevoed door spiritualiteit. Het woord spiritueel is afkomstig van het Latijnse ‘spiritus’ dat adem betekent. Adem is het symbool voor leven. Er bestaat een stoffelijk leven (het lichaam) en een onstoffelijk bestaan (de geest). Tegenwoordig gebruiken we het woord spiritualiteit als een brede aanduiding van alles dat met het onstoffelijke bestaan heeft te maken.

In sommige culturen speelt religie een belangrijke spirituele rol. Door de ontkerkelijking van de westerse samenleving zoeken mensen hier andere wegen om hun behoefte aan spiritualiteit te bevredigen. Want iedereen stelt de levensvragen: waarom ben ik op aarde en wat is mijn taak?

Een vorm van niet-religieuze spiritualiteit is het humanisme.

Bron: http://www.encyclo.nl/begrip/Spiritualiteit

OF

Spiritualiteit is het geestelijk fijnstoffelijke werkgebied dat zich bezighoudt met het pure bewustzijn. Het is de relatie tussen wat gedacht, gevoeld, geweten en ervaren wordt ofwel het bewustwordingsproces van een wereld die wij zelf geschapen hebben en herscheppen. Het mag pure wetenschap genoemd worden, aangezien het de volledige integratie van al het leven en zijn bewustzijnsvormen accepteert. Spiritueel leven is niets anders als luisteren naar de energie die op je afkomt en die van jezelf uitgaat. Leren leven met de kosmische wetten en zien dat alles energie is.
Bron: http://www.encyclo.nl/lokaal/10252

Spiritualiteit beleven

Hilde: “Wat is spiritualiteit voor mij? In mijn beleving is spiritualiteit wie je werkelijk bent tot uitdrukking laten komen op aarde.  Je ware aard leven.  We zijn hier om te genieten en het leven te eren.  Als jij vanuit een diepe bezieling jouw droom vorm geeft en datgene doet waarvoor je gekomen bent, dan beleef je vreugde en geluk. Dan ben je de beste versie van jezelf en ben je een meerwaarde voor de gemeenschap. Daarmee bedoel ik niet dat het leven enkel rozengeur en maneschijn zou zijn.  Het leven is zowel vreugde als verdriet kunnen en willen ervaren.  Het gaat er echter om dat je het verdriet met dezelfde openheid omarmt als de vreugde. En daar wringt meestal het schoentje.  Als kind krijg je vaak al te horen dat je niet mag huilen en van woede gaat ook iedereen lopen. ” (Lees hier meer over de betekenis van ziek zijn in deze context)

“Spirituele mensen nemen het leven zoals het komt, met een open mind en in totale overgave.  Als je zo in het leven staat, ervaar je een diepe vitaliteit en een enorme kracht.  Een bezield mens straalt ook een bepaald charisma uit en dwingt respect af zonder dat die daar iets voor doet. Heel veel mensen zijn tegenwoordig depressief en nemen daarvoor medicatie of drugs.  Die drugs zorgen ervoor dat je jezelf verdooft.  Je voelt dan geen pieken van vreugde, noch dalen van verdriet.  Het lijkt dan alsof je het leven weer aan kan maar eigenlijk wandel je als het ware als een soort zombie door het leven.  De ware tegenhanger van depressie is noch vrolijkheid, noch de afwezigheid van pijn maar VITALITEIT.  Vitaliteit voel je pas stromen door je lijf als je de vrijheid hebt om spontane gevoelens te ervaren. ”

wat is spiritualiteit

Oefening om spiritueel te groeien als mens

Wat is spiritualiteit voor jou? Enkel jij kan dat beantwoorden. Vragen die je kunnen helpen om weer bij je eigen vreugde te komen zijn:

  • Wat deed je graag als kind?
  • Wanneer verlies je de tijd uit het oog?
  • Waar word je blij van?
  • Waar gaat je hart sneller van slaan?
  • Wat zou je doen, indien geld geen issue was?

Hilde: “Als ik die vragen aan mijn klanten stel, weet de helft daar geen antwoord op.  Veel mensen leven op automatische piloot en hebben totaal geen voeling meer met hun ziel omdat ze enkel hun verstand hebben ontwikkeld en onderweg vergeten zijn hun geest te voeden.  Dat komt uiteraard door onze opvoeding en het hele onderwijssysteem dat zich vooral bezighoudt met de ontwikkeling van de linkerhersenhelft.  Als dat het enige is wat je ontwikkelt in een mensenleven, dan ben je behoorlijk gehandicapt en denk ik niet dat je je als mens compleet kan voelen, noch die diepe vreugde kan ervaren waar ik het eerder over had.  Kijk naar hoe (een stuk) van de wereld er uitziet.  Mensen voeren oorlog, willen macht over de ander vanuit angst en vinden dingen uit waarmee ze hun eigen planeet vernietigen.”

Hilde: “Tegen de tijd dat ik van school kwam had ik het gevoel dat er niets van mij was overgebleven.  Of eerder: zoals het mij “hier” voorgedaan werd, zo wou ik niet leven.  Op mijn twintigste trok ik voor vijftien jaar de wijde wereld in op zoek naar ademruimte.  Dat had ik toen niet in de gaten uiteraard.  “Iets” in mij wist gewoon, ik moet “hier” weg.  Achteraf bekeken volg ik eigenlijk al heel mijn leven mijn intuïtie zonder dat ik me daar bewust van was of dat ik daar ergens bewust iets over geleerd heb.  Dat is bij mij gewoon heel sterk ontwikkeld en ik heb, ondanks wat anderen van mij dachten, op zo’n cruciale momenten altijd mijn goesting gedaan.  Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds bezig met mezelf heruit te vinden.”

Geaard blijven

Behalve dat het als  mens belangrijk is om je rechterhersenhelft en je geest te ontwikkelen, is er iets dat evenzeer belangrijk is. Het is iets dat de meesten niet door hebben en dat is dat je ervoor moet zorgen dat je goed geaard bent, wil je een fijn leven hebben op aarde.

Waarom moet je geaard blijven?

De geest is de verbinding met het hogere. Terwijl de Aarde staat voor de verbinding met de materie en die verbinding is heel belangrijk.  Elke cel van ons lichaam is (letterlijk) ooit een deel van de aarde geweest.  Ons lichaam weet dat. Wij zijn dus een stukje aarde met een ziel erin. Als wij onze verbinding met de Aarde verliezen dan worden we zweverig, een stuk onzeker (=angst) en is het eigenlijk onveilig voor ons lichaam.

Door onze aardeverbinding te versterken worden we stabieler, sterker en meer gefocust.  Door te aarden verdubbelen we ons vermogen enerzijds en anderzijds hebben we de aarde ook nodig om te kunnen uiten wat er in ons leeft.  Om materie te kunnen geven aan jouw gedachten heb je die gronding nodig.  Als je veel ideeën hebt maar ze niet in de materie kan omzetten, dan ben je dus waarschijnlijk slecht geaard.

Hoe kan je aarden?

wat is spiritualiteitEr bestaan heel krachtige visualisatieoefeningen om je te helpen verbinding maken met de Aarde. Zoals jezelf voorstellen dat er wortels door je voeten groeien die jou létterlijk verbinden met de Aarde. Of trampolinespringen. Letterlijk wroeten in de aarde of in het zand. Met blote voeten in het gras of op het strand lopen. Noem maar op.

Hilde: “Wat heel veel mensen die met aardingsoefeningen bezig zijn wel eens vergeten, is dat er een bepaalde reden is waarom je niet geaard bent.  Stel dat je helemaal niet of gedeeltelijk niet in je lichaam zit, dan doe je dat omdat het niet leuk is.  Je hebt ooit iets meegemaakt dat zo’n pijn deed dat je nu nog altijd buiten je lichaam hangt omdat je het hier op aarde als mens eigenlijk niet zo fijn vertoeven vindt.  Als je dit “trauma” niet herstelt of heelt, kan je zoveel wortels visualiseren als je maar wil, het gaat niet blijven.  Als je het beiden doet, dan kunnen het wel waardevolle oefeningen zijn.”

“Hoe meer je geaard bent en tegelijkertijd je verbinding blijft behouden met het hogere, het grotere geheel en je intuïtie, hoe meer je jezelf zal zijn. Dat is voor mij ware spiritualiteit … en dat is wat er nodig is bij ieder van ons willen we de wereld veranderen.  Eerst innerlijk leiderschap om dan een nieuw leiderschap in de buitenwereld te zetten, het soort leiderschap dat niet uit is op macht, roem en status, maar een soort leiderschap om het geheel te dienen. Hoe ik zelf mensen help om het contact te maken met hun lichaam, is met behulp van energetisch lichaamswerk.”

Wat betekent spiritualiteit voor jou?

Laat het ons hier onder in de reacties weten, want dit is een zeer boeiende discussie!

 

Ontvang als eerste ons volgende artikel!

Elke VermeireSchrijf je hier in en ontvang onze blogs en updates per mail.

Elke schrijft over de meest uiteenlopende energie-onderwerpen. In haar zoektocht naar “Elke Dag Energie” deelt ze haar inzichten, overwinningen, teleurstellingen en kritische blik met jou. Elke schrijft herkenbare verhalen die een mooie mix garanderen van eigen ervaringen en wetenschappelijk onderzoek. Ze is een echte boekenwurm en leest tal van boeiende literatuur om haar blogs mee te onderbouwen. De onderwerpen op haar blog gaan over gezonde levensstijl, mindset, stress, burn-out, carrière, persoonlijke groei en ontwikkeling. Met haar blogs bereikt ze maandelijks tussen de 10.000 en 20.000 bezoekers.

Het volgende artikel in je mailbox ontvangen? Klik hier!

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Nele
Door

Nele

op 25 February 2018

Ik had het niet beter kunnen verwoorden!

Sandra
Door

Sandra

op 6 March 2018

As I’vegrown as http://mocialistsalk.com/" rel="nofollow">a home cook, prioritizing flexibility in recipes is something I’ve learned to truly cherish. Especially now that I’m a busy parent, I find myself asking a series of questions any time I approach a recipe: Can I substitute leftovers for an ingredient in a recipe I want to make? Can I serve this meal in a variety of ways? Is it doable to make this on a weeknight, or can I change it a bit to make it special for a weekend dinner party? When it comes to this Easy Chicken Mac and Cheese, the answer to all of those questions is “yes!” Continue reading "Easy Chicken Mac and Cheese" »

Imke den Hartog
Door

Imke den Hartog

op 9 September 2018

Mooi geschreven stuk! Eindelijk iemand die het mooi verwoord allemaal en ik voel me verbonden met de tekst. Spiritualiteit wordt vaak niet goed begrepen of er is vaak niet goed over nagedacht of echt goed ingevoeld wat het 'werkelijk' betekend. Bedankt!

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website