arrow_drop_up arrow_drop_down
10 maart 2019 

Welke therapie heb ik nodig? - voor iedereen die verdwaald loopt in het bos van therapieën

Welke therapie heb ik nodig? Het is een suggestie-vraag in Google die me vertelt dat er heel wat mensen deze zin létterlijk in hun Google search-venstertje intikken. En ze zijn niet de enige. Want toen ik de Ask-Me-Antything rubriek op mijn Facebookpagina lanceerde, was ook dit de allereerste vraag die kwam binnengerold. De hélp-vraag kwam van een trouwe volgster die na een hele lange zoektocht het bos door de bomen niet meer ziet. Ze weet niet waar te beginnen en merkt bovendien op dat het volgen van de ene na de andere therapie handenvol geld kost. Dus hierin mijn pleidooi op de grote hamvraag: welke therapie heb ik nodig? 

Welke therapie heb ik nodig?

Deze vraag kent naar mijn gevoel en ervaring heel wat lagen. We dienen eerst naar de kern te gaan van een aantal zaken alvorens jij voor jezelf kan bepalen welke therapie jij nu het meeste nodig hebt. Wat ik in deze blog vooral wil doen is je dichter bij jezelf brengen dus dit wordt alvast geen optelsom van succesvolle therapieën of therapeuten. Welke vragen dien je éérst te beantwoorden om de hoofdvraag “welke therapie heb ik nodig?” te beantwoorden?

Wat is mijn probleem?

Jouw probleem hoeft niet per definitie jouw diagnose te zijn. De kans is groot dat je op zoek bent naar een geschikte therapie omdat je op een bepaald punt in je leven in een crisis terecht kwam. Ik spreek daarom graag over de grote noemer “persoonlijke crisissen” waar een aantal “diagnoses” onder kunnen vallen zoals burn-out, depressie of chronisch ziek zijn. Wanneer je in een crisis belandt, ben je vaak mijlenver verwijderd geraakt van jezelf (je diepere kern). Op dat punt gaan zoeken naar de juiste therapie is overweldigend en vaak niet eens succesvol omdat je eigenlijk niet weet waar je naar op zoek bent, aangezien je het werkelijke probleem nog niet hebt doorgrond.

Weet je waarom je in deze crisis bent beland? Hier kan je op diverse manieren op antwoorden, waarbij het heel verleidelijk is om de schuld bij de maatschappij te leggen, of bij de tegenslagen die je te verwerken kreeg, of bij de job die jou niet de nodige structuur of uitdagingen gaf, of jouw partner die jou het leven zuur heeft gemaakt. Ondanks de vele redenen die naar jouw gevoel hebben bijgedragen tot jouw crisis, nodig ik je uit om de hand in eigen boezem te steken en eerlijk tegen jezelf te zeggen waar jij jezelf bent verloren? Waar is het probleem ontstaan vanuit jouw eigen perspectief en met jou als middelpunt en hoofdrolspeler van je leven?

the only way out is in

Ik hou ervan om mijn blogs te staven met eigen voorbeelden omdat je zo wellicht beter begrijpt wat ik bedoel. Toen ik drie jaar terug een burn-out kreeg was ik helemaal nog niet in staat mijn hand in eigen boezem te steken, want ik was ervan overtuigd dat het kwam door mijn werkgever en door mijn veel te hectische leven. Het zoeken naar een geschikte therapie lukte niet en deed ik bijgevolg niet.

Pas toen ik begreep dat IK ZELF de oorzaak was van mijn burn-out kon ik vorderingen maken. Ik zag namelijk in dat IK ZELF de keuze had genomen om deze job te doen en te blijven doen. Dat IK ZELF elke dag opnieuw de keuze nam om veel stress te hebben over zaken die eigenlijk niet belangrijk waren. Dat IK ZELF had gekozen om geregeld ongezonde maaltijden te verorberen. En vooral dat IK ZELF diep vanbinnen had besloten niet het recht te hebben om te kiezen voor een leven vol gezondheid, energie, liefde, vrijheid en vriendschap. Mijn probleem was dus IK en hoe ik mezelf had vastgereden in een leven dat niet bij me paste.

Welke therapie heb ik nodig

Wil ik mijn probleem écht oplossen?

Welke therapie heb ik nodig

Als jouw zoektocht naar een geschikte therapie een noodkreet is om hulp, waarbij je er diep vanbinnen naar verlangt dat “iemand anders” jou zal redden, dan moet ik je teleurstellen. Aangezien JIJZELF het probleem bent, is de enige persoon die jou kan redden JIJZELF. Mijn geschreven woorden klinken wellicht harder dan ik ze bedoel. Want ik hou oprecht van mijn lezer en ben ook heel bezorgd over zijn of haar toestand. Gelukkig heb ik zelf eerst alles doorleefd waardoor ik enkele duidelijk antwoorden heb leren formuleren op de dagdagelijkse worstelingen van jou.

Ons brein is erop getraind om te zoeken naar de gemakkelijkste en minst confronterende oplossing. Als we naar een klassieke oplossing met symptoombestrijding zoeken (zoals ingeval van depressie het innemen van anti-depressiva), dan zal de pijn minder hevig zijn en hoeven we de confrontatie met onze grootste en diepste pijnen niet aan te gaan. Echter zal dit op de lange termijn alleen maar harder in je gezicht terugkomen omdat onderdrukte pijn alleen maar pijnlijker wordt.

Van symptoombestrijding naar oorzaakbestrijding

Wanneer je zoekt naar de geschikte therapie voor jou dien je een heel ernstig gesprek met jezelf te voeren. Spreek duidelijk (en liefst luidop) met jezelf af dat je bereid bent om jouw probleem écht bij de wortel aan te pakken. Vele problemen zitten verhuld in diverse complexe diepe lagen. Het afpellen van deze lagen kan lang duren, heel confronterend en heel pijnlijk zijn. Dit vergt lef, moed en doorzettingsvermogen. Bovendien zal je niet 1 therapie , maar tal van therapieën en inzichten nodig hebben om tot jouw unieke succesvolle mix van antwoorden te komen. Wees je hiervan bewust alvorens je begint met een therapie.

Vele crisissen kennen diverse lagen, zo ook mijn burn-out. Het is onmogelijk om achteraf te zeggen dat er één concrete oorzaak is geweest van mijn toestand. Het is echter een combinatie geweest van IKZELF die in mijn leven niet de moed en het lef had (en vooral niet de zelfliefde had!) om voldoende voor mezelf te kiezen wat geleid heeft tot de toestand die me ongezond, ongelukkig en energieloos maakte.

Vooraleer mijn hoofd te breken over mogelijke therapieën leerde ik dus gewoon om mezelf graag te zien. Zelfliefde is namelijk de basis om alles tot in de kern te doorgronden. Op dat ogenblik vond ik de meest eenvoudige manier van aan zelfliefde doen mijn voedingspatroon aanpakken. Dat was namelijk de minst confronterende manier en kon ik meteen toepassen. Het bleek achteraf ook de beste manier voor mij te zijn. Mijn lichaam werd namelijk krachtiger om nadien met de zwaardere thema’s aan de slag te gaan, dan andersom.

Wat is de juiste oplossing voor mijn probleem?

welke therapie heb ik nodigIk heb geleerd uit mijn eigen proces en uit dat van mijn klanten dat de eerste stap “loslaten” en “overgeven” is. Jezelf toelaten dat het even niet OK is, is een essentiële stap om vervolgens écht op zoek te gaan naar oplossingen. Wanneer je jezelf de time-out niet gunt, zal je in rondjes blijven draaien. Die time-out heb je nodig om energie bij te tanken (in de vorm van zachte beweging in de natuur, voldoende (nacht)rust en gezonde voeding). Pas wanneer je energetisch bent opgeladen (op fysiek vlak), kan je de vervolgstap inplannen.

Omdat elk probleem uniek is en elk mens anders is, geloof ik niet in het volgen van dé juiste therapie. Voor mij was het veel te grote aanbod aan therapieën en oplossingen net de uitnodiging om dichter bij mezelf te komen en zélf mijn antwoorden te leren formuleren. Ik ging later deze wijsheden ook integreren in mijn voedingsprogramma’s, omdat ik mensen vooral wil leren hoe ze hun eigen unieke oplossing en handleiding kunnen creëren. Je bent in het leven namelijk aangewezen op jezelf en er bestaat geen one-fits-all methode.

Een crisis zie ik als de uitnodiging van je ziel om te leren luisteren. Te leren luisteren naar je innerlijke stem en de signalen van jouw lichaam. Elke therapie is op zijn of haar manier goed, anders was deze niet ontwikkeld. Dat er echter 1 uitverkoren methode is, daar geloof ik allang niet meer in en vind ik bovendien een arrogante aanname. De hulpverlener of therapeut kan uiteraard helpen om dichter bij jouw waarheid te komen. Ik ben dus geneigd om zelf te kiezen voor therapieën die vanuit het holisme werken en waar niet gewerkt wordt met 1 specifieke methode of met suggererende oplossingen.

Uitnodiging voor persoonlijke groei

Wie in een crisis belandt, is vaak ten einde raad op zoek naar dé oplossing. Zelf ben ik na al die jaren nog steeds op zoek naar dé oplossing en ik heb ze nog niet gevonden. Ik ben wel al eindeloos geëvolueerd en zolang ik deze groei waarneem bij mezelf ben ik dankbaar.

Welke therapie heb ik nodig

Ik ben er inmiddels van overtuigd geraakt dat dé oplossing zich nooit zal aandienen omdat ik mijn crisis zie als de uitnodiging om persoonlijk te groeien. Deze groei hoeft niet te stoppen en er is altijd wel een nieuwe laag te ontginnen. Heelheid is een illusie. Dus iedereen die het gevoel heeft dat de oplossing “onvindbaar” lijkt, kan best starten met de algemene aanvaarding van deze staat van zijn die lijkt op een eeuwige zoektocht. Het is namelijk een oneindig proces van groei (wat bovendien elke ziel hier op Aarde komt doen) waarbij je altijd nieuwe wegen kan inslaan om te ontdekken.

Als je ernaar kijkt als een spannende ontdekkingstocht en niet als “een probleem dat dringend moet opgelost worden” zal je dit alles geheel anders beleven. Persoonlijk groeien is positief vanuit zielsperspectief. Vanuit menselijk/fysiek perspectief lijkt het vaak bijzonder pijnlijk en zwaar, maar wanneer je begrijpt wat ons grotere zielsdoel is kan je dit relativeren. Ik schreef eerder de blog “na dit leven” omdat mijn inzichten over “mijn ziel” me enorm hebben geholpen in mijn ganse proces.

Een overzicht van niveau’s van therapieën

Wat ik tot slot wil verduidelijken zijn de verschillende niveau’s van therapie. Als jij duidelijk hebt voor jezelf op welk niveau je wil geholpen worden en hoe je wil geholpen worden, is de zoektocht al veel gemakkelijker. Vaak gaat het vinden van de juiste therapie gepaard met jouw persoonlijke evolutie. In de meeste gevallen zal je diverse lagen tegelijk moeten aanpakken omdat crisissen allerhande zich niet situeren op 1 niveau maar een complexe mix zijn van deze 3 niveau’s samen en de wisselwerking ertussen.

Ik heelde mezelf fysiek met voeding, wat ik nog steeds als de eerste stap zie om het lichaam werkelijk te helen. Dit is daarom ook de aanzet in mijn eigen trajecten: kom fysiek op krachten op basis van brein- en darmvoeding. Nadien ging ik mezelf op mindset-vlak herprogrammeren. Naast darm-expert ben ik dan ook een echte brein-expert geworden. Het volgende niveau van bewustzijn werd het contact met mijn eigen ziel. Hierin ga je alweer een laagje dieper werken aan en met jezelf. Afhankelijk van jouw unieke verhaal en situatie, afhankelijk van het punt waar jij zit in jouw eigen proces, kan je bepalen wat jij nu écht nodig hebt.

Het EnergieModel

Energiemodel

Zelf maak ik gebruik van mijn eigen EnergieModel waarin ik aandacht heb voor diverse niveau’s. De meeste therapieën falen omdat ze zich focussen op slechts 1 niveau. Daarom ben je het meest gebaat bij holistische benaderingen. Deze drie niveau’s kan je in grote lijnen onderscheiden als je in het bos van de therapieën verdwaald bent geraakt:

Op fysiek niveau

Een fysiek probleem oplossen vanuit de kennis van het fysieke lichaam is wat de klassieke geneeskunde toepast. Men is erin gespecialiseerd om de pijn te bestrijden waar ze zich manifesteert. Met mijn EnergieKeuken ga ik al een stapje verder door mensen te laten inzien dat een jarenlange verkeerde levensstijl kan zorgen voor fysieke ongemakken die je bestrijdt met een aangepaste levensstijl. Zo ga je – in tegenstelling tot wat de klassieke geneeskunde doet – het lichaam holistisch trachten te begrijpen. Met andere woorden: wanneer je stelselmatig ontstekingen krijgt heeft het weinig zin om de ontsteking te bestrijden zonder het probleem dat de ontsteking veroorzaakt aan te pakken. Veel fysieke ongemakken kunnen daarom opgelost worden door de darmgezondheid aan te pakken. Ik ben op vandaag één van de weinige voedingsdeskundigen van België en Nederland die de darmen gebruikt als uitgangspunt om het ganse lichaam terug in balans te brengen.

darmgezondheid

Op mentaal niveau

Wie psychische klachten heeft gaat meestal naar een psycholoog of psychiater. In dat laatste geval is de kans groot dat je medicijnen krijgt voorgeschreven die de emotionele of psychische pijn wegdrukken. Zolang het potje dicht blijft, is er niets aan de hand. Van zodra het potje open gaat daarentegen, zijn er steeds meer medicijnen nodig om aan onderdrukking te doen.  Er dringen zich dus therapieën op die niet gestoeld zijn op onderdrukking maar op het triggeren van de pijn zodat je die kan grijpen, aankijken en ombuigen. Geen evidentie en absoluut niet de gemakkelijkste oplossing. Wel de beste en de meest effectieve.

Wat men op beide vorige niveau’s tot op de dag van vandaag onderschat heeft, is de link tussen fysieke en psychische problemen. Gelukkig is men er het laatste decennium via divers wetenschappelijk onderzoek achter gekomen dat psychische klachten kunnen gelinkt worden aan de darmgezondheid. Wie met andere woorden zijn voedingspatroon aanpakt, zou meteen ook zijn of haar psychisch probleem aanpakken. Zelf was ik de eerste expert in burn-out land die opperde voor het herstellen van de energiebalans met voeding. Dit leverde reeds verbluffende resultaten op bij honderden mensen.

Wanneer je bovendien vanuit zelfcreatie gaat werken en je brein leert gebruiken als tool om je eigen successen te creëren, wordt de psyche plots heel interessant. Je verandert namelijk van een slachtoffer dat in een stoel over zijn of haar problemen zit te praten, in een krachtige zelfcreator van je eigen leven. Over dit principe ontwikkelde ik een programma omdat ik merkte dat mijn klanten dit nodig hadden om succesvol hun gezondheids-en andere doelen te behalen.

Op zielsniveau

Toen ik zelf alle diverse niveau’s bij mezelf had aangepakt, bleef ik nog op mijn honger zitten. Ik voelde dat er nog diepere lagen aandacht verdienden, terwijl ik al zoveel werk had verricht om de vrouw te worden die ik wilde zijn. Op dat ogenblik werd mijn aandacht getrokken door zielenwerk. We zijn namelijk veel meer dan ons lichaam. Soms lijk je helemaal geblokkeerd, ondanks de vele inspanningen op fysiek of mentaal vlak. Op dit moment nodigt je ziel je uit om verder te kijken dan je fysieke lichaam. Blokkades kunnen refereren naar zielsthema’s en zielslessen of trauma’s op zielsniveau. Momenteel schrijf ik aan een boek waarin ik alle stappen van mijn eigen “zielsdetox” beschrijf. De kennis die ik de voorbije drie jaar op dit vlak heb eigen gemaakt deel ik via verdiepingstrainingen met mijn leden (klanten) van mijn community “365 Dagen Energie”.

 

Hoe kan ik je helpen?

Ik ontwikkelde het EnergieModel, gebaseerd op de verschillende energieniveau’s. In mijn gratis video “jouw eigen energie shiften binnen de minuut” vertel ik jou meer over mijn methode met het EnergieModel.

Raadpleeg de video nu hier.

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website