arrow_drop_up arrow_drop_down
7 februari 2018 

Work-life balance vinden - In 5 stappen naar meer energie op je werk en thuis

De perfecte work-life balance vinden. Bestaat dat? Ik dacht lange tijd dat het een illusie was. Tot ik compleet opbrandde en mezelf beloofde dat ik een leven zou creëren op mijn maat. Niet meer op het ritme van de maatschappij dus. Mijn work-life balance vinden was zowat de grootste openbaring in mijn zoektocht naar een energiek leven. Ik deel vandaag de 5 stappen die me hebben geholpen om de perfecte work-life balance te vinden.

Waarom de perfecte work-life balance vinden?

Nog nooit hebben mensen zoveel gestruggled met dit gegeven. Hoe kan je jouw ideale work-life balance vinden wanneer je in al jouw activiteiten tijd te kort komt? Hoe kan je jouw ideale work-life balance vinden en toch nog succesvol deelnemen aan het maatschappelijke leven daarbuiten? Ik herinner me nog goed de frustratie die ik voelde vlak voor ik een burn-out kreeg. Ik vroeg al maanden om promotie te maken op het werk, maar het werd me geweigerd door de directie. Want ik was niet bereid om in te boeten op mijn privéleven. Ik wist dat, als ik carrière zou gaan maken, mijn work-life balance nog meer zou verstoord worden dan die al was. En toch liet iedereen rondom mij uitschijnen dat dit nu eenmaal het leven is. Het leven is een dolle ratrace en wie niet mee kan op dat ritme, heeft dikke pech.

Ik wou me hier echter niet zomaar bij neerleggen! Ik voelde met elke vezel van mijn lijf dat ik op mijn eigenwijze manier de perfecte work-life balance kon vinden. Het kostte me eerst een burn-out, maar dit had ik nodig om uit te vissen hoe het wel hoort te zijn. En dat leven ben ik nu al meer dan een jaar aan het leiden: mijn werk is opgebouwd rond mijn leven en niet andersom. Wil ik nooit meer opbranden en dicht bij mezelf blijven, is het belangrijk om deze balans te behouden. Want ik heb me nog nooit zo stressvrij  gevoeld als nu ;). Het creëren van de ideale work-life balance is eigenlijk het creëren van vrijheid in jouw leven. Vrijheid maakt gelukkig, geloof me!

work-life balance vinden

Waarom iedereen strugglet met de work-life balance

Het is eigenlijk niet logisch dat we op alle levensdomeinen alle ballen in de lucht moeten kunnen houden, toch? Het voelde niet natuurlijk aan voor mij om dag in dag uit door het leven te hollen en dan nog tijd te kort te komen. Er was helemaal geen ruimte meer voor me-time. Geen wonder dat ik in een burn-out belandde (zoals zovelen). Waarom is de work-life balance vinden zo verdomd moeilijk? Ik zet het even op een rijtje, want dit zijn de conclusies die ik voor mezelf heb getrokken:

  • We zijn veeleisend. Omdat we niet snel tevreden zijn pushen we ons over onze eigen limieten. Ooit al eens nagedacht over jouw persoonlijke grenzen?
  • Er is een veralgemeende definitie van succes: hard werken en carrière maken plus niet inboeten op ons familie- en sociaal leven. Klopt die definitie wel voor jou?
  • Veel werken is gelijk aan succesvol zijn. Maar wie zegt dat veel uren presteren nodig is om het goed te hebben in dit leven?
  • Nooit tijd hebben maakt jou belangrijk. We zijn druk, dat maakt ons interessant. Is dat ook werkelijk hoe jij er over denkt?
  • Zo is het leven nu eenmaal. Yeah right, dat dacht ik ook! Maar ik kan je aantonen dat het leven écht niet zo hoort te zijn!
  • Dat is niet voor iedereen weggelegd, het vinden van die perfecte work-life balance. Hangt ervan af: ben jij bereid om er voor te kiezen?

Met deze kritische inzichten ging ik bij mezelf ten rade. Wat wil ik eigenlijk in dit leven? Wil ik me te pletter hollen en me kapot branden, of wil ik léven? Ik koos voor het laatste!

work-life balance vinden

In 5 stappen naar meer energie op je werk en thuis

Zelf heb ik gekozen voor het online ondernemerschap. In alle facetten is deze keuze gebaseerd op het het bewaren van balans en energie. Ondernemerschap biedt me de vrijheid om te werken op de manier die voor mij het beste uitkomt. Online werken biedt me nog meer vrijheid, want zo ben ik nauwelijks gekoppeld aan uren. Ik werk liefst alleen omdat ik als introvert anders te veel energie verlies aan mijn omgeving (maar dat is heel persoonlijk). Datgene wat me energie geeft probeer ik maximaal in mijn leven te introduceren. Hoewel dit alles te mooi klinkt om waar te zijn, slaag ik erin om een stressvrij leven te creëren waarin ik de perfecte work-life balance heb gevonden zonder te moeten inboeten op financiën. Ik neem je mee op het traject dat ik zelf heb afgelegd om hier te komen.

Stap 1: breng jouw energiegevers en energielekken in kaart

Je kan pas zorgen voor balans, als je een zicht hebt op jouw energiegevers en jouw energielekken. Dit gaat over alle levensdomeinen heen. Voor mij leek voeding een grote bron van energie. Ik kies daarom bewust om tijd te maken voor gezond eten. Ik krijg ook veel energie van creatief bezig zijn. In het ondernemerschap kan ik dit creatieve ei kwijt. Ik verlies veel energie door filerijden en door te veel mensen om me heen. De keuze voor ondernemerschap vanaf mijn eigen woning is daarom heel bewust. Ik werk alleen op mijn bureau en dat vind ik geweldig! Tegelijk wil ik me kunnen verbinden met mensen dus ik werk als online ondernemer via het internet om mensen te bereiken die ik kan inspireren en motiveren.

work-life balance vinden

Stap 2: breng jouw mogelijkheden in kaart

Hoe is jouw huidige situatie? Wat zijn de mogelijkheden? Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Praat erover met de andere gezinsleden en eventueel met je werkgever zodat ze van bij de start betrokken zijn in jouw zoektocht naar meer balans.

Stap 3: breng jouw dromen en verlangens in beeld

Misschien heb je altijd gedacht dat het niet realistisch was om te dromen. Ik kan je vertellen: dat is het wel! Walt Disney zei ooit “If You can Dream it You can Do it.” Door jouw dromen en verlangens te visualiseren, kom je dichter bij de realiteit. Het maken van een vision board is een ideale tool om jouw verlangens een plek aan de muur te geven. En vergeet vooral niet om er elke dag naar te kijken 😉

work-life balance vinden

Stap 4: maak keuzes en focus brengen

Stop met multitasken. Elke Geeraerts beschrijft in haar boek “Mentaal Kapitaal” dat ons brein niet gemaakt is om te multitasken (ook niet als je een vrouw bent!). We kunnen ons maar focussen op één ding tegelijk. Daarom is keuzes maken zo belangrijk. Je kan niet alles willen op hetzelfde moment. Stel dus jouw prioriteiten zowel op werk- als privévlak en focus op datgene waar je nu voor hebt gekozen. Dit betekent niet dat je de andere zaken waar je naar verlangt voor altijd moet opbergen (stop  jouw ideetjes in een pot voor later). De bedoeling is dat je gaat singletasken. Het creëert niet alleen meer plaats in jouw leven, maar ook in jouw hoofd (dat wellicht meestal overvol zit).

Stap 5: plan me-time

Het is zo verleidelijk om to-do’s te plannen. En meestal hebben die to-do’s te maken met werk. Of met dingetjes die echt wel eens “moeten” gebeuren. Het is echt niet gek om ook tijd in te plannen voor jezelf. Zo maak je een afspraak met jezelf! Anders loopt dat agenda al snel vol en voor je het weet is er alweer een week gepasseerd zonder me-time. Mijn agenda staat vol witte blokken. Allemaal voor mezelf 😉

work-life balance vinden

 

Jouw ideale work-life balance vinden?

In het begin van mijn zoektocht liet ik me bijstaan door een loopbaancoach van Passion for Work. Het in kaart brengen van waarden, van talenten en van energiegevers en energielekken kan overweldigend zijn. Bij Passion For Work hanteren ze een succesvolle methode om jou hierbij te helpen. In hun programma “In 5 stappen weten wat je wil” stel je jouw persoonlijke carrièrepaspoort samen dat streeft naar jouw ideale work-life balance vinden. Je kan loopbaancheques gebruiken. Je betaalt slechts 80 euro voor een traject van 8u persoonlijke begeleiding.

Vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt

work-life balance vinden

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website