arrow_drop_up arrow_drop_down
Eerst liefhebben, dan afvallen. Over meer zelfliefde en diëten
17 juni 2019 

Eerst liefhebben, dan afvallen. Over meer zelfliefde en diëten

Vandaag besluit ik om in bikini op de foto te gaan. Me létterlijk zo blootgeven is nog veel verder uit mijn comfortzone dan mijn gedachten en emoties op mijn blog gooien. Want hoe mijn lichaam er onder mijn kleren uitziet, is toch altijd privé geweest. Ik ben preuts van nature, en ook altijd erg onzeker geweest over wie ik ben en hoe ik eruit zie. Vandaag doe ik het toch. Om een statement te maken. Want hoe gezond ik ook tracht te leven, het perfecte lichaam is naar mijn normen nooit echt binnen handbereik. Het is verre van Instagram-waardig, maar voor het eerst wél goed genoeg om in bikini te poseren. Goed genoeg omdat ik zélf beslis dat het goed genoeg is. En omdat ik de weg heb afgelegd van eerst lief te hebben en nadien af te slanken. Niet andersom. Ik denk dat er tegenwoordig meer vrouwen nood hebben aan het zien van een minder perfect lichaam, dan het zoveelste perfecte bikinilijf op Instagram.

Hoe belangrijk is ons uiterlijk?

Ik ben geen afsankingsconsulente dus mijn expertise ligt niet in het begeleiden van mensen die willen afslanken. Dit is een bewuste keuze geweest toen ik startte met Elke Dag Energie. Omdat er genoeg afslankconsulentes zijn enerzijds, en omdat er te weinig experten zijn die doen wat ik doe anderzijds: de link leggen met (darm)gezondheid en energie. Voor mij is afslanken ook nooit een doel op zich maar eerder een gevolg. Een holistische kijk op het lichaam en de geest vind ik onontbeerlijk, en dat geldt ook voor wie succesvol wil afslanken. Ik richt me daarom heel bewust op het optimaliseren van het eneriepeil en het darmklimaat waaruit al de rest natuurlijk voortvloeit. Dat je daar ook slank van wordt is dus eerder vanzelfsprekend. Al is dat niet het hoofddoel.

na dit leven

Een paar maanden geleden besliste ik toch om eens een vetverbrandingsprogramma te lanceren, onder de noemer van gezonde darmen = slank lichaam. Conclusie? Van alle programma’s die ik de voorbije jaren heb gelanceerd is dit ronduit het populairste. Zelfs bij een doelgroep als de mijne die op zoek is naar gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Het heeft me geleerd dat zowat iedereen heel erg bezig is met zijn of haar uiterlijk. Het uiterlijk is één van de belangrijkste redenen om bezig te zijn met onze voeding. Nog belangrijker dan ons energiepeil en onze algemene gezondheid. Ik geloof dat de meeste mensen die bij mij terechtkomen voor de optelsom gaan van resultaten: ze weten dat ze slanker worden én gezonder worden van binnenuit. Maar ons uiterlijk is gewoon belangrijk. En daar is niets verkeerd mee! Het is namelijk wie we zijn als mens, onze identiteit. Ook al gaat die identiteit veel verder dan ons uiterlijk, toch is hoe we eruit zien van cruciaal belang voor hoe we ons voelen.

Schoonheidsidealen nastreven

bikiniWaarom ik in mijn bikini op de foto ga, is een andere reden dan het tentoonspreiden van hoe ik er als 32-jarige moeder van 2 kinderen uitzie. In mijn hoofd kan ik nu tegen mezelf zeggen dat ik trots mag zijn op wie ik ben. Het lichaam waarin ik woon wordt verzorgd. Zo goed mogelijk. Al is er zeker en vast marge voor verbetering. Ik weet dat ik er nog beter zou kunnen uitzien moest ik elke dag buikspieroefeningen doen bijvoorbeeld. Ik weet dat ik nog slanker kan zijn als ik mezelf elke dag op dieet zet in plaats van 80% zoals ik nu doe. En ik moet bekennen dat het niet altijd eenvoudig is om bewust te kiezen voor imperfectie. Dat vraagt moed, zoals Brené Brown dat zo mooi neerschrijft in haar boek “de moed van imperfectie“. Het zou me veel meer zelfvertrouwen geven om een nog plattere buik te hebben. Zo zou ik in bikini geen vetrolletje hebben als ik neerzit. Alleen ben ik gestopt met het nastreven van schoonheidsidealen. Want ideaal bestaat niet. En laat vooral niet Instagram het platform zijn dat ons moet vertellen wat ideaal is. Laten we vooral zélf bepalen wat ideaal is. En dat is heel verschillend voor iedereen.

Eerst liefhebben, dan afvallen

Waarom eerst liefhebben?

Ik begeleidde honderden vrouwen (en een aantal mannen) tijdens verschillende programma’s naar een gezonder (en slanker) lichaam. Wat ik hieruit geleerd heb is deze quote die voor mij alles samenvat:

Eerst liefhebben, dan afvallen.

Veel vrouwen zijn ontevreden over hoe ze zich voelen, maar ook over hoe ze eruit zien. Daarom spreekt mijn Fat Challenge (het programma waarin je leert Gezond Vet Verbranden) zoveel vrouwen aan: ze willen iets doen aan hoe ze zich voelen, maar eveneens aan hoe ze eruit zien. In het begin van een programma is iedereen gemotiveerd en is de wilskracht groot. Stuk voor stuk zie ik geweldige resultaten. Tot het bij velen stagneert of zelfs stopt. Wat is het verschil met die eerste weken? Wat is het verschil met de volhouders? Is de wilskracht verdwenen? Werkt de techniek niet?

zelfliefde

Als geboren pleaser voel ik me heel verantwoordelijk over de resultaten van mijn klanten. Hun falen is mijn falen. Uiteraard is dit niet zo, en zitten hier vooral bijzonder mooie lessen in voor ons allen. De belangrijkste les is dat het afvallen eigenlijk nooit een doel op zich is. Waarom wil je afvallen? Heb je dit al eens helder trachten te krijgen voor jezelf? Denk je dat je 10 keer gelukkiger bent als je 10 kg minder weegt? Uit onderzoek blijkt dat dit eigenlijk niet evenredig evolueert, vooral niet als je het échte doel voorbij gaat.

Wat elk mens zoekt in zichzelf is de nodige dosis zelfliefde. Vergis je niet, zelfliefde reikt veel verder dan je nu misschien denkt. Zelfliefde gaat niet enkel over jezelf dingen gunnen, leuke dingen doen en quality time. Het gaat vooral over hoe je dénkt over jezelf. Hoe je jou voelt. We hebben ongeveer 6000 gedachten elke dag. Gedachten waar je jou niet bewust van bent waardoor je eigenlijk geen idee hebt hoe onaardig je soms bent voor jezelf. Als je weet dat elke emotie het resultaat is van één van die 6000 gedachten, dan is het niet verwonderlijk dat veel mensen zich ongelukkig voelen en dat ook hun wilskracht snel opgesoupeerd is.

Afvallen is de actie na de gedachte

Brooke Castillo legt het in haar allereerste aflevering van haar Podcast haarfijn uit waarom actie nemen zo verdomd moeilijk is (lees hier mijn blog over actie nemen). Alles start bij wat we geloven en denken. Het resultaat van wat we denken zijn onze emoties, waaruit acties voortvloeien. Als jij niet gelooft in jezelf, jezelf te min vindt, jezelf ontmoedigt, dan zal je brein daar met basisemoties op reageren (angst, pijn, verdriet,…). Het resultaat is dat je geen verdere actie neemt.

Je brein doet je lijf staken.

Je boekt geen resultaat en gelooft vervolgens nog minder in jezelf. Een vicieuze cirkel die moeilijk te doorprikken is. De enige oplossing is jezelf bewuster worden van je gedachten, zodat je positieve emoties ontwikkelt die jou motiveren om de juiste blijvende acties te nemen.

Dit geldt ook bij afvallen en slank worden. Als je in je hoofd niet elke dag opnieuw tegen jezelf vertelt hoe geweldig je bent, hoe goed je het doet en hoeveel je van jezelf houdt, is elk dieet gedoemd om te mislukken. Soms ligt het aan de techniek, maar meestal ligt het aan de gedachten van de persoon die het dieet volgt.

Vandaag liefhebben, morgen koesteren

Waar het bij de meeste mensen fout loopt, is dat ze zich verliezen in het eindresultaat dat nog heel ver weg ligt van het punt waar ze nu staan. Mijn grootste inspirator Dr. Jo Dispenza verklaart dat technieken als visualiseren een enorm krachtige tool zijn om jouw doelen te bereiken. Aangezien je door dagelijks oefenen jouw gewenste resultaat gaat visualiseren, help je jouw brein met het geloven in jezelf en creëer je het resultaat vanuit jouw krachtige gedachten.

welke therapie heb ik nodig

Ik gebruik visualisatie van nature heel vaak in mijn leven. Alles wat ik creëer is het resultaat van maandenlang visualiseren. Toch merkte ik dat énkel visualiseren niet altijd evengoed werkt. Het heeft me veel tijd gekost om in te zien waar het fout liep. De kracht van visualisatie is pas voelbaar als je kan liefhebben wat er vandaag is. Het loopt heel vaak fout bij een te grote kloof tussen wat er op vandaag is en het resultaat dat je in de toekomst wil zien. Als jij vandaag 80 kg weegt en je visualiseert een lichaam van 60 kg, dan is jouw “gap” veel groter dan iemand van 65 kg die graag 60 kg wil wegen. De visualisatie voor de eerste persoon is daarom vaak moeilijker dan voor de tweede, omdat het brein moeite heeft met het geloven in het mogelijke resultaat. Toch kan het resultaat zich pas manifesteren als iemand honderd procent overtuigd is van zijn of haar mogelijkheden, hoe groot de te overbruggen kloof ook is.

Wanneer je jou bewust bent van de kloof tussen de huidige situatie en het gewenste resultaat, dringt er zich een volgende valkuil op. De valkuil van visualiseren is namelijk dat je jou zodanig gaat verbinden met de toekomst en het verlangen naar een resultaat in de toekomst dat je nog maar moeilijk de verbinding kan maken met jouw huidige situatie. Het leven speelt zich echter hier en nu af. De ultieme sleutel tot geluk is helemaal in het moment kunnen zijn en dat moment ten volle omarmen. Vrouwen die willen afvallen omdat ze geen vrede hebben met het lichaam dat ze nu hebben, dienen dit lichaam dus eerst graag te zien. Met alle tekortkomingen. Jezelf vandaag leren liefhebben zoals je bent is daarom de allereerste stap als je aan de slag wil gaan met succesvol afslanken.

Achterliggende doelen bepalen

Jouw afslankdoel duidelijk voor ogen houden is net zoveel van belang: wat is het dieperliggende doel om af te vallen? Als je twintig kilo wil afvallen zonder meer zal die twintig kilo lichter jou zeker geen twintig keer zo gelukkig maken. Als je echter een gezond en fit lichaam hebt dat jou in de mogelijkheid brengt om te gaan voor de carrière van je dromen, meer activiteiten te doen met je kinderen, meer te genieten van het leven, een betere levenskwaliteit te ervaren die meer gericht is op plezier en minder op het “overleven”,.. . Dat zijn de zaken die eigenlijk het achterliggende doel zijn van slanker worden. Daarvoor doe je het. Deze kunnen jouw geluksgevoel rechtstreeks beïnvloeden, niet de kilo’s op zich.

Jezelf wapenen tegen de perfectionist

Veel van mijn klanten zijn perfectionisten. Mensen met het perfectionismepatroon hebben het vaak heel moeilijk met het aanpassen van hun voedingspatroon. Velen leveren een jarenlang gevecht met allerhande diëten. Ze hopen dat elk nieuw dieet dé oplossing is voor hun probleem. De oplossing zit echter vaak niet in het dieet zelf, maar in het bevrijden van belemmerende overtuigingen en emoties. Zet je een perfectionist op dieet, dan trigger je zijn of haar perfectionismepatroon. Een perfectionist ziet in een dieet een manier om controle en grip te krijgen op iets in zijn of haar leven waar hij of zij ontevreden over is: het lichaam. Het perfectionisme aanpakken bij de wortel, inzicht krijgen in het patroon en de bijhorende overtuigingen is daarom heel belangrijk. Het zoveelste dieet opstarten zonder gewapend te zijn tegen de controledrang van de perfectionist in jou, kan gevaarlijk zijn en net voor extra triggers zorgen. Afslanken mag dus geen controlemiddel zijn. Werk daarom eerst aan je perfectionisme en aan de bijhorende zelfliefde en ga pas dan aan de slag met een verstandig en voedzaam dieet zoals onze Fat Challenge.

zelfliefde

 

Speciaal PRE SUMMER-aanbod

Deze week gaat de zomer officieel van start! Voor veel vrouwen is de zomer een confronterend moment. Ze schamen zich in hun lichaam, durven bepaalde kledij niet aandoen en kunnen daarom niet ten volle genieten van dit seizoen; Net terwijl de zomer volgens de Chinese leer het uitgelezen moment is om jezelf naar buiten te keren, keren veel vrouwen zich naar binnen uit schaamte en ongenoegen over hun eigen lichaam. En dat is ontzettend jammer!

Voor de zomer zich officieel opent zet ik voor de allerlaatste keer mijn Fat Challenge open met een prachtige bonus. Alle deelnemers van de Fat Challenge krijgen deze maand gratis toegang tot de speciale ledentraining #perfectionisabitch van perfectionismecoach en auteur van het gelijknamige boek Anja Copejans. Anja geeft exclusief voor de deelnemers van dit programma en de leden van mijn community 365 Dagen Energie een online workshop over perfectionisme. Aansluitend op deze workshop openen we voor de laatste keer dit seizoen onze Fat Challenge voor alle dames (en heren!) die deze zomer voor een lichaam willen gaan dat past bij hun doelen en dromen.

> INSCHRIJVEN VOOR DE FAT CHALLENGE INCLUSIEF DE BONUS VAN HET PRE-SUMMER AANBOD KAN VIA DEZE LINK (geldig tot en met 21 juni)

Enkel interesse in onze online workshops het hele jaar rond? Ontdek hier onze laagdrempelige lidmaatschapsformule.

broodbuik

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website